Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης (η οποία δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης), μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα. 

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), στον απόηχο του μνημονίου συνεννόησης 'Αγκυρας-Τρίπολης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «άκυρο» η λιβυκή Βουλή. Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται, ότι με πρόσφατη επιστολή του προς τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είχε χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της 'Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης:

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει πρώτον από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Στο μεταξύ, το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναμένεται να στείλει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και είναι άκυρη. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει απερίφραστα την Ελλάδα και την Κύπρο στις αιτιάσεις που διατυπώνουν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία την έκκληση προς την Τουρκία να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να μην προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες έναντι γειτονικών χωρών της και πιο συγκεκριμένα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ένας μετά τον άλλον χαρακτηρίζουν απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν γίνονται ανεκτές οι παραβατικές και προκλητικές συμπεριφορές.

Τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «συμμερίζεται ρητά» το Βερολίνο, τόνισε πριν από λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ και κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα