Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν… πως διαφωνούν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν… πως διαφωνούν: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μικρό «καλάθι» κρατάει η κυβέρνηση μετά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο. Οι δύο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους και συμφώνησαν… πως διαφωνούν σε μια σειρά από ζητήματα που προκαλούν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, εμμένοντας στις θέσεις τους. Ωστόσο η ελληνική αντιπροσωπεία εκτιμά ως θετικό το γεγονός πως ο διάλογος θα συνεχιστεί όπως επίσης και οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Άλλωστε ποτέ μια συζήτηση με τον απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ποτέ εύκολη όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, γι’ αυτό και η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους. Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα φανούν ουσιαστικά στην πράξη και από την στάση που θα κρατήσει η Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Το μπλε ντοσιέ και ο κόκκινος φάκελος 

Οι δύο αντιπροσωπείες προσήλθαν με όλα τους τα «όπλα» στο τραπέζι του διαλόγου. Μπροστά στην ελληνική πλευρά υπήρχε ένα μπλε ντοσιέ που ήταν γεμάτος με έγγραφα και δημοσιεύματα που αφορούσαν κυρίως τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και την στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στο μεταναστευτικό, που ήταν ένα ακόμη ζήτημα που έβαλε στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το συγκεκριμένο ντοσιέ το κρατούσε αρχικά ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και άνοιξε κατά την διάρκεια της συζήτησης προκειμένου να στηριχθεί με συγκεκριμένα στοιχεία η ελληνική επιχειρηματολογία.  

Στην αντίπερα όχθη ο Τούρκος Πρόεδρος είχε μαζί του ένα κόκκινο φάκελο πάνω στον οποίο υπήρχε ένας χάρτης, τον οποίο χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την συμφωνία του με την Λιβύη, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το τι ακριβώς περιλαμβάνει. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης πως το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας είναι νομικά άκυρο καθώς παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο. Άλλωστε ήδη έχουν καταδικάσει την συγκεκριμένη συμφωνία, οι ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες και η Ρωσία.  

Ερντογάν: Από τον Κ. Μητσοτάκη στον Κ. Μπακογιάννη 

Ο Τούρκος πρόεδρος σε μια προσπάθεια «να λιώσει τους πάγους» ακολούθησε την ίδια πεπατημένη με εκείνη στον ΟΗΕ όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τότε είχε αναφερθεί στην σημαντική συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χθες θυμήθηκε πως ο γιος του ήταν συμφοιτητής με τον ανιψιό του πρωθυπουργού και δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Παρά το σύντομο χαλαρό στιγμιότυπο από το Ταγίπ Ερντογάν, το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες παρέμεινε ψυχρό καθώς ο πρωθυπουργός μπήκε στην ουσία των σημαντικών προβλημάτων που προκαλεί με τις προκλητικές της ενέργειες η Τουρκία.   

Εκπνέει το τελεσίγραφο για τον Λίβυο πρέσβη 

Σήμερα εκπνέει και το τελεσίγραφο που είχε θέσει ο Νίκος Δένδιας στον Λίβυο πρέσβη προκειμένου να του αποκαλύψει το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία. Σε αντίθετη περίπτωση όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών θα κηρυχθεί περσόνα νον γκράτα και θα αποχωρήσει από την χώρα. Στην Αθήνα έχει προσκληθεί να έρθει και ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος εκπροσωπεί την αντιπολίτευση στην χώρα. Ωστόσο οι αποφάσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν καθώς σήμερα υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Μπρατισλάβα προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ. 

Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» το ΝΑΤΟ 

Ο Γιένς Στόλτενμπεργκ απέφυγε για μία ακόμη φορά να πάρει θέση και να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν είπε κουβέντα για το επίμαχο ζήτημα παρά το γεγονός ότι ένα μέλος της συμμαχίας παρανομεί απέναντι σε ένα άλλο κράτος μέλος. Ακόμα και για την προσθήκη των S400 στο τουρκικό οπλοστάσιο που έχει πυροδοτήσει την σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ο κ. Στολτενμπεργκ ήταν ιδιαιτέρως προσεχτικός απέναντι στην Άγκυρα. «Πρόκειται για μία εθνική απόφαση της Τουρκία. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ένα ρωσικό αεροπορικό αμυντικό σύστημα όπως οι S-400 δεν θα ενσωματωθεί ποτέ μέσα στο NATO, δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα του αεροπορικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ». 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα