Η Κεραμέως «ξηλώνει» τον Γαβρόγλου - Τέλος στα νέα τμήματα ΑΕΙ, αναμένεται η συνέχεια

Αν μη τι άλλο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είναι συνεπής. Προεκλογικά είχε ξεκαθαρίσει ότι πολλές από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Εκπαίδευσης θα ανατρέπονταν εάν γινόταν κυβέρνηση η Ν.Δ. και τώρα σταδιακά «ξηλώνει» το έργο του Κώστα Γαβρόγλου, προκατόχου της στον τρίτο όροφο του κτηρίου στη Νερατζιώτισσα.
Έτσι, μετά την κατάργηση των «πράσινων» σχολών στα μηχανογραφικά (ήτοι των σχολών στις οποίες οι υποψήφιοι θα μπορούσαν να εισάγονται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου), το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι αναστέλλεται η λειτουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, θα εντάσσονταν στο μηχανογραφικό από τη σχολική χρονιά 2019-2020, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αιτιολογία
Ανακοινώνοντας την αναστολή της προγραμματισμένης λειτουργίας των νέων τμημάτων, το υπουργείο ανέφερε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε πριν από μερικούς μήνες μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 και μετά, αναδιατάσσοντας τον ακαδημαϊκό χάρτη. Τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν
● χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια,
● χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας,
● χωρίς συνεκτικό σχεδιασμό,
● χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ενώ ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή και της αρχής αυτής σε τέτοιου είδους αποφάσεις,
● ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος».
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας τους συνολικά από τη νέα ενισχυμένη ανεξάρτητη αρχή, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω.
Δεν είναι απλώς θέμα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών πόρων της πολιτείας, αλλά πρωτίστως ευθύνη και χρέος απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα. Και παράλληλα μια ευκαιρία για να βελτιστοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας».

«Διαλύοντας στο πόδι»
Όπως ήταν φυσικό, η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι «η μόνη μέριμνά του είναι η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, το κλείσιμο των σχολών, οι περικοπές των δαπανών και η μείωση του αριθμού των εισακτέων. Όπως δηλώνει ευθαρσώς και ο υπό διορισμό νέος πρόεδρος του ΙΕΠ: “Το ρολόι των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014 και να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε στην τετραετία 2015-2019”».


Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «εκδικητική πράξη απέναντι στη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου» και εκτίμησε ότι «εντάσσεται σε μια στρατηγική να ανοίξουν τον δρόμο στα κολέγια, στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, είχε η επισήμανση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι «πέτυχε το ακατόρθωτο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χθες το απόγευμα. Πάνω στη φούρια της να “σβήσει” τμήματα από τον ακαδημαϊκό χάρτη, κατήργησε μέχρι και τμήμα που λειτουργούσε, με 100 φοιτητές ήδη να σπουδάζουν!


Αρχικά (...) το υπουργείο απέστειλε στους δημοσιογράφους πίνακα με 37 τμήματα, των οποίων η έναρξη λειτουργίας “αναστέλλεται”. Στην πράξη, βέβαια, πρόκειται για κατάργηση. Μία ώρα αργότερα απέστειλε νέο διορθωμένο πίνακα αυξάνοντας τα τμήματα σε 38, με την προσθήκη του τμήματος Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο ωστόσο ήδη λειτουργεί από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, με 100 φοιτητές. (...)
Μετά τη θύελλα που ξεσηκώθηκε στο Ιόνιο, με καθηγητές, γονείς και φοιτητές να αναρωτιούνται γιατί… καταργήθηκαν και τι κάνουν τώρα, το υπουργείο επανήλθε με νέο αρχείο excel, όπου τα τμήματα ξαναγίνονται 37, χωρίς το Τουρισμού. Έτσι “χτίζουν” τη νέα Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι άριστοι. Διαλύοντας στο πόδι».

Τι μέλλει γενέσθαι
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ίδρυση των νέων τμημάτων ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2019 και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι υπήρχαν κάποια ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, διευκρίνισε:
«Σε επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα των νέων τμημάτων διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται περί κατάργησης των τριών νέων τμημάτων του ΕΚΠΑ που θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 (Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού και Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων).
Τα Προγράμματα Σπουδών αυτών των τμημάτων, τα ακαδημαϊκά κριτήρια δημιουργίας τους, οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και γενικότερα ο συνολικός σχεδιασμός τους θα υποβληθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Θεωρούμε, γνωρίζοντας για τα τμήματα του ΕΚΠΑ τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, τον σχεδιασμό τους και τα Προγράμματα Σπουδών τους, που είναι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ότι θα λάβουν τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις».
Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι «πυρά» είχε δεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο αποτέλεσε συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2099 στις 14-11-2019
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα