Αλλαγή της ατζέντας με ασφάλεια, οικονομία και επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ

Αλλαγή της ατζέντας με ασφάλεια, οικονομία και επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ

Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα, αλλά και οι εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας με φόντο τους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο την Κυριακή, αλλάζουν την ατζέντα και αφήνουν στην άκρη τα «γαλάζια» φάλτσα για το μεταναστευτικό που φέρνουν σε δύσκολη θέση στην κυβέρνηση. 

Στο Μαξίμου αναμένεται να ποντάρουν επικοινωνιακά τις επόμενες ημέρες στο θέμα των επενδύσεων και στο θέμα της ασφάλειας μετά την σύλληψη μελών της «Επαναστατικής αυτοάμυνας» αλλά και της εφόδου της ΕΛ.ΑΣ στο οικονομικό πανεπιστήμιο. Το γεγονός αποτυπώθηκε και στην συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ ο οποίος έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην πορεία της οικονομίας και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. 

Οι σημαντικές συμφωνίες που θα υπογραφούν με την Κίνα σε εμπόριο και τουρισμό, όπως και η επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά, αναμένεται να επικεντρώσουν την πολιτική επικαιρότητα στο επίμαχο ζήτημα, με την κυβέρνηση να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και να τονίζει την αλλαγή σελίδας που πραγματοποιείται στην χώρα.

Παράλληλα θα συνεχίζονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής με το Μαξίμου να περιμένει κάποιο «φάλτσο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεφύγει από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει στο μεταναστευτικό. 

Φρένο στα «γαλάζια» φάλτσα 

Ωστόσο οι αντιδράσεις που επικρατούν στην Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, προβληματίζουν έντονα το Μαξίμου που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να ξεφύγει επικοινωνιακά από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα έχει δοθεί οδηγία προς τους βουλευτές να είναι πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους προκειμένου να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά, αλλά και να μην αφορμή στην αξιωματική αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί τυχών ακραίες δηλώσεις. 

Στο Μαξίμου θέλουν μέσα στον χειμώνα που θα έχουν σταματήσει οι ροές λόγω των καιρικών συνθηκών, να αποσυμφωρηθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι έτσι ώστε την άνοιξη η εικόνα να είναι σαφώς καλύτερη και αντιμετωπίσιμη. 

Έρχονται Novartis και Σκοπιανό 

Τα ζητήματα της ασφάλειας μπορεί να επισκιάσουν την επικαιρότητα μέχρι την Κυριακή που θα ολοκληρωθούν οι τριήμεροι εορτασμοί για την επέτειο του Πολυτεχνείου με την πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία, όμως η Novartis και το Σκοπιανό δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να κερδίσουν μία σημαντική θέση στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας, αν και το Μαξίμου θα επιχειρήσει να κρατήσει επικοινωνιακά χαμηλούς τόνους και στα δύο ζητήματα.

Την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει εκ νέου η προανακριτική επιτροπή για την Novartis με την ελπίδα να βρεθεί η χρυσή τομή με την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει στάση και μένει να φανεί αν το κυβερνών κόμμα θα σκληρύνει την στάση του. 

Την Πέμπτη σειρά θα πάρει το Μακεδονικό, καθώς Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της διάσκεψης Thessaloniki Summit 2019, την οποία διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. 

Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών επί ελληνικού εδάφους και μάλιστα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, σε μια δύσκολη συγκυρία για την γειτονική χώρα μετά το ευρωπαϊκό «όχι» στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα δεν αποκλείεται το ίδιο διάστημα να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και ο Αλέξης Τσίπρας γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.  

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα