Προσφυγικό και φορολογικό στην ατζέντα του Μαξίμου

Προσφυγικό και φορολογικό στην ατζέντα του Μαξίμου

Με την επιστροφή του από την Σαγκάη ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος του σε δύο ζητήματα που έχουν διαφορετική στόχευση, τα οποία όμως απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη. Το πρώτο είναι το μεταναστευτικό που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση μετά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιφέρεια και το δεύτερο θέμα είναι το φορολογικό που αφορά την τσέπη των πολιτών που έχουν σηκώσει όλα αυτά τα χρόνια το βάρος της οικονομικής κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει στο Μαξίμου διαδοχικές συσκέψεις με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και στα δύο ζητήματα. 

Ανησυχία για το μεταναστευτικό 

Το μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση καθώς εκτός από τις ροές έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την μετεγκατάσταση των μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεση ενημέρωση για το επίμαχο ζήτημα, ενώ κατά το διάστημα της απουσίας του στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις προκειμένου να προχωρήσουν ζητήματα προκειμένου να οριστούν οι περιφέρειες που θα μεταφερθούν οι μετανάστες. 

Η κυβέρνηση κρατά επί του παρόντος χαμηλούς τόνους απέναντι στις αντιδράσεις, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι σε έναν βαθμό δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει η προσφυγιά και ο ξεριζωμός» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Επίσης εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η επανεμφάνιση εθνικιστικών ομάδων στην Βόρεια Ελλάδα που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα σε ορισμένες περιοχές, με στόχο να στρέψουν τους κατοίκους απέναντι στους μετανάστες. 

Επιθετική πολιτική 

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα σε δραστικές λύσεις έτσι ώστε να γίνει ένα πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου όπου η κατάσταση είναι τραγική. Εκείνο που προέχει για το Μαξίμου, εκτός από την μετεγκατάσταση των μεταναστών, είναι η δημιουργία κλειστών  προαναχωρισιακών κέντρων και ο διαχωρισμός μεταξύ εκείνων που δικαιούνται άσυλο και των μεταναστών που θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

Αυτός είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης καθώς εκτιμούν πως με αυτή την κίνηση θα σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η χώρα έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Παράλληλα εκτιμούν πως με την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, θα κατευνάσουν και τις αντιδράσεις υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες και οι οποίες μεταφέρονται στους βουλευτές της ΝΔ. Επίσης θα επιχειρηθεί να υπάρξει ισοκατανομή των μεταναστών στις περιφέρειες και γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να μην ξεπερνά ο αριθμός των μεταναστών το 1% του συνόλου του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο τόνισε πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι περιοχές που θα δημιουργηθούν τα προαναχωρισιακά κέντρα.  «Θα έχετε ολοκληρωμένη ανακοίνωση σε λίγες ημέρες. Δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να αναφερθώ σε αριθμό, αλλά να ξέρετε ότι θα είναι αρκετά εκτεταμένος».  

«Κλειδώνει» το φορολογικό 

Εκτός από το μεταναστευτικό στο Μαξίμου θα οριστικοποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς θα είναι μία ακόμη κίνηση για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων κάτι που τόνισε αρκετές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημαντικές συναντήσεις που είχε στην Σαγκάη. 

Πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση που έχει βάλει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης η οποία θα έρθει μέσα από τις επενδύσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω την ψυχολογία της πραγματικής οικονομίας που ήδη δείχνει σημάδια ανάκαμψης. 

Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά. Αμέσως μετά την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Δεκέμβρη. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα