Υπ. Πολιτισμού για "Joker": Ανταγωνιστική εταιρεία διανομής έκανε την καταγγελία

Πολιτική σύγκρουση προκαλεί η υπόθεση της επέμβασης της αστυνομίας σε σινεμά που έπαιζε την ταινία Joker.

Το υπουργείο Πολιτισμού, με διαρροή, υποστηρίζει ότι την επίμαχη καταγγελία για τους ανήλικους έκανε ανταγωνιστική εταιρεία διανομής.

Μάλιστα, απαντώντας στην ανάρτηση και την κριτική του Αλέξη Τσίπρα, οι κύκλοι του υπουργείου απαντούν ότι η αρμόδια τμηματάρχης που φέρεται να έδωσε το «οκ» στην υπάλληλο για να πραγματοποιήσει τον έλεγχο, ήταν ευνοούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και νύφη υφυπουργού.

Σύμφωνα λοιπόν με τους παραγοτνες του υπουργείου, η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο κατέθεσε ενόρκως στην αστυνομία ότι προχώρησε με τον έλεγχο αφού «ενημέρωσε την αρμόδια τμηματάρχη και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας». Η τμηματάρχης, σημειώνουν από το ΥΠΠΟ, είναι η κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, η νύφη του πρώην υφυπουργού - επί ΣΥΡΙΖΑ - στο υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, ακόμα, ότι την υπηρεσιακή ταυτότητα της υπαλλήλου που της δίνει την ιδιότητα του μέλους της γνωμοδοτικής επιτροπής για την κατάταξη των ταινιών, βάσει της οποίας υπερέβη τις αρμοδιότητες της με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Αλεξομανωλακη, υπογράφει η γενική γραμματέας επί 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

«Επομενως οι σκοτεινοί περίοδοι στις οποίες αναφέρεται στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας του ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα. Όσοι επένδυσαν σε πολιτικά κίνητρα, ας τα ψάξουν στο κόμμα τους» καταλήγουν στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΠΟ.

ΣΥΡΙΖΑ για Τζόκερ: Κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς

H κατάθεση της υπαλλήλου

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η υπάλληλος στην κατάθεσή της αναφέρει ότι υπήρχε σχέδιο, και πως η παρέμβαση ήταν οργανωμένη, αναφέροντας ότι είχε συνεννοηθεί και με τον εισαγγελέα και με την προϊσταμένη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού περιέγραψε αναλυτικά πώς έγιναν όλα. Όπως είπε, όλα ξεκίνησαν όταν πολίτες έκαναν καταγγελίες ότι ανήλικοι παρακολουθούν σε διάφορα σινεμά της Αττικής την ταινία Τζόκερ, της οποίας η προβολή απαγορεύεται σε παιδιά. Στη συνέχεια, όπως υποστήριξε η υπάλληλος, το Τμήμα στο οποίο ανήκει ήρθε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα, όπως κατέθεσε, όλα έγιναν σε συνεννόηση με την προϊσταμένη της.

Έτσι, η ίδια αποφάσισε να πάει σε δύο κινηματογράφους, στο Μαρούσι και στα Πατήσια, και να κάνει ελέγχους. Αρχικά πήγε στο Mall του Αμαρουσίου και διαπίστωσε ότι ανήλικοι αγοράζουν εισιτήρια για τον Τζόκερ. Έτσι, ειδοποίησε την Αστυνομία, αφού πρώτα ο Εισαγγελέας είχε δώσει τη σχετική προφορική εντολή. Περιπολικό του τοπικού Τμήματος –και όχι πάνοπλοι άντρες όπως αναφέρθηκε- έφτασε στο σινεμά. Άνοιξαν τα φώτα της αίθουσας και προσήχθησαν στο Τοπικό Τμήμα συνολικά εφτά ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου. Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για τους γονείς των ανηλίκων αλλά και για τον υπεύθυνο του σινεμά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία ανήκει στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλότητα των κινηματογραφικών έργων, μετέβη και η ίδια στο Τοπικό Τμήμα μαζί με τους προσαχθέντες, γεγονός που δείχνει ότι η διαδικασία ήταν οργανωμένη και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Τμήματός της και του Εισαγγελέα.

Την επόμενη ημέρα υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού μετέβη σε σινεμά στα Πατήσια και κίνησε ξανά την ίδια διαδικασία. Στα Πατήσια βρέθηκαν οχτώ ασυνόδευτα ανήλικα και ακόμα τέσσερα, τα οποία παρακολουθούσαν την ταινία με τους γονείς τους. Και σε αυτή την περίπτωση αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος έφτασαν στην αίθουσα, μόνο που αυτή τη φορά δεν έγιναν προσαγωγές αλλά απλή καταγραφή.

Διενεργείται ΕΔΕ

Η Λίνα Μενδώνη άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "από την άλλη είναι τουλάχιστον ατυχής ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε το γεγονός η Αξιωματική Αντιπολίτευση" συμπληρώνοντας ότι "για την ώρα διενεργείται ΕΔΕ", σύμφωνα με το protothema.gr. 

Παράλληλα κύκλοι του υπ. Πολιτισμού απαντώντας στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Instagram σχετικά με τους ελέγχους και ειδικότερα για τα όσα υποστηρίζει περί "εντολής λειτουργών του υπ. Πολιτισμού" επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός "ξέχασε να πει ποιοι ήταν αυτοί οι λειτουργοί που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας".

Όπως λένε από το υπ. Πολιτισμού η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο κατέθεσε ενόρκως στην αστυνομία ότι προχώρησε με τον έλεγχο αφού "ενημέρωσε την αρμόδια τμηματάρχη και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας". Η τμηματάρχης, σημειώνουν από το ΥΠΠΟ, είναι η κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, η νύφη του πρώην υφυπουργού - επί ΣΥΡΙΖΑ - στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, ακόμα, ότι την υπηρεσιακή ταυτότητα της υπαλλήλου που της δίνει την ιδιότητα του μέλους της γνωμοδοτικής επιτροπής για την κατάταξη των ταινιών, βάσει της οποίας υπερέβη τις αρμοδιότητές της με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Αλεξομανωλάκη, υπογράφει η γενική γραμματέας επί 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

"Επομένως οι σκοτεινοί περίοδοι στις οποίες αναφέρεται στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας του ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα. Όσοι επένδυσαν σε πολιτικά κίνητρα, ας τα ψάξουν στο κόμμα τους" καταλήγουν στην απάντησή τους στον Αλέξη Τσίπρα οι ίδιοι κύκλοι του ΥΠΠΟ.

"Ανοίκεια ενέργεια"

Το πρωί της Δευτέρας η Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία εντολή από το υπουργείο Πολιτισμού κάνοντας λόγο για "ανοίκεια" ενέργεια των δύο υπαλλήλων.

"Δεν ρώτησαν ούτε ενημέρωσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή" είπε η κυρία Μενδώνη.

"Δεν ενημέρωσαν κανένα. Υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι' αυτό θα κινηθούν οι διαδικασίες του ποινικού κώδικα. Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος υπαλληλική ιδιότητα. Δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Όλη η συμπεριφορά τους ήταν υπερβάλλουσα των αρμοδιοτήτων τους. Λειτούργησαν αυθαιρέτως. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που τις οδήγησε να ενεργήσουν έτσι" πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Όπως διευκρίνισε "οι δύο κυρίες ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού. Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και αυτό που λέει το θεσμικό πλαίσιο είναι ότι έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους δηλαδή στο γνωμοδοτικό τους ρόλο. Ο έλεγχος δεν σημαίνει καλώ την αστυνομία. Έλεγχος σημαίνει ότι ο αιθουσάρχης έχει την α ή β παράβαση ή συμπεριφορά".

"Καταδικάζω απερίφραστα την κίνησή τους" είπε η κυρία Μενδώνη και ανακοίνωσε ότι "θα λάβουμε όλα τα μέτρα για τον πειθαρχικό έλεγχο των συγκεκριμένων".

 Πώς κρίνεται ακατάλληλη μια ταινία

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 37 του εν λόγω νόμου, πριν την προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, προηγείται η υποβολή από τον παραγωγό ή διανομέα της, αίτηση στη Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείο Πολιτισμού,  προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά της.

Στην εν λόγω διεύθυνση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, φέρονται να υπηρετούν και οι δύο κυρίες, τις οποίες η Λίνα Μενδώνη κατέδειξε ως υπεύθυνες για την εισβολή των αστυνομικών αρχών στην κινηματογραφική αίθουσα.

Κατηγορίες καταλληλότητας-Ακατάλληλος ο «Τζόκερ»

Η Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων κατόπιν εξέτασης κάθε έργου, εκδίδει πράξη, η οποία το κατατάσσει σε μία από τις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες καταλληλότητας:

Κατάλληλη για όλους.

Κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών.

Κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών.

Ακατάλληλη για ανηλίκους.

O Χρυσοχοΐδης τράβηξε το… Joker! ΕΔΕ από Μενδώνη και τρολάρισμα από Τσίπρα

ΚΙΝΑΛ για Joker: Η ΕΛΑΣ μετατρέπεται ξανά σε Χωροφυλακή

Επίθεση Χρυσοχοΐδη σε Τσίπρα για τον Τζόκερ: Κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα