Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων

 Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων και την αναθεωρηση του Συντάγματος ξέσπασε με αφορμή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε το κόμμα της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό.

Στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση νόμου η οποία είχε συνταχθεί από την ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο ΥΠΕΣ επί υπουργίας του κ. Χαρίτση. Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Πουλάκη, η 12μελής επιτροπή ήταν με όλες τις συνταγματικές και τις πολιτικές αποχρώσεις.

Βασική πολιτική θέση που διατύπωσε ο κ. Κατρούγκαλος για την αναθεώρηση, είναι ότι «θα αποτελέσει 'λυδία λίθο', όχι μόνον για την υπερψήφιση υπερώριμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων αλλά και για την όλη κατεύθυνση της πολιτικής ζωής». Έθεσε δε το ερώτημα: «Θα συνεχίσει η ΝΔ να επιχειρεί την παλινόρθωση κράτους της δεξιάς; Και με ποια από τις δύο επιλογές, των μεταρρυθμίσεων ή της παλινόρθωσης, θα στοιχηθούν τα κόμματα της ελάσσονας αντιπολίτευσης;».

Η πρόταση νόμου κινείται στις ίδιες πολιτικές αποδοχές στις οποίες στηρίχθηκε και η πρόταση αναθεώρησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία είχε προταθεί η συμπερίληψη στο άρθρο 54 του ισχύοντος Συντάγματος, προσθήκης νέας, τέταρτης παραγράφου, «προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού», κατά το μοντέλο της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

«Κλειστή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού

Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, κοινό στοιχείο της πρότασης αναθεώρησης και της πρότασης νόμου, αποτελεί «η αναγνώριση της ανάγκης συγκεκριμένης, 'κλειστής' κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας». Είπε ότι αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας (το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) και που ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως η Ελλάδα, μεγάλο αριθμό ομογενών.

Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι είναι «παραπλανητικά» όσα διαρρέονται από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι δηλαδή, το όλο θέμα αφορά μόνο 300.000 Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Παρόμοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια έχουν δικαίωμα ψήφου», είπαν οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Πουλάκης. Σημειώθηκε δε, ότι εφόσον ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας διαχρονικά καθιερώνει το «δίκαιο του αίματος» (jussanguinis) βάσει του οποίου αναγνωρίζεται η ελληνική ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει, σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος, την καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη, δυνητικά οι Έλληνες εκλογείς εξωτερικού μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια.

«Θέλουμε να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζώη της χώρας» # Εξηγώντας το σκεπτικό της κλειστής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού και παραπέμποντας στη διεθνή εμπειρία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, καθώς οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων. Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με κράτη όπως η Ιρλανδία που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους, ή και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από μερικά χρόνια στο εξωτερικό, «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ερωτηθείς αν θα είναι αιτία καταψήφισης για τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η πρόταση της ΝΔ αναφέρει ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα προσμετράται στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα της επικράτειας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το ερώτημα «δεν τίθεται για το αν θα υιοθετήσουμε μια πρόταση που δεν την ξέρουμε» και πως η ΝΔ εκείνη θα πρέπει να ερωτηθεί αν θα υποστηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαμορφώθηκε στο πλαίσιο μιας επιτροπής, και η οποία «εμείς θεωρούμε ότι είναι η ορθή». Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στα σαράντα χρόνια κατά τα οποία εκκρεμεί η προαναφερθείσα συνταγματική επιταγή, που εξειδίκευσε στην αναθεώρηση την αρχική πρόβλεψη και φρόντισε να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι στην παράδοση-παραλαβή στο ΥΠΕΣ στις 9 Ιουλίου, παρέδωσε θεσμικά το νομοσχέδιο στη νέα πολιτική ηγεσία «και απλά απορώ γιατί ως αυτή την ώρα η νέα πολιτική ηγεσία αναφέρεται σε άλλα πράγματα».

Ο κ. Κατρουγκάλος υπενθύμισε, ότι στην πρόταση αναθεώρησης είχε υιοθετηθεί το μοντέλο για εκλογή σε κάθε μεγάλη γεωγραφική Περιφέρεια του εξωτερικού, βουλευτή που θα εκπροσωπεί όσους διαμένουν σε αυτή. Δηλαδή, επί παραδείγματι, ένας βουλευτής θα εκπροσωπούσε στην ελληνική Βουλή τους Έλληνες στην Αμερική, μέσω εκλογής με ενιαίο και όχι κομματικό ψηφοδέλτιο.

Ωστόσο, στην τροποποιημένη πρόταση που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην διαδικασία αναθεώρησης της παραγράφου 4 του άρθρου 54 του Συντάγματος, θα διατηρηθεί η δυνατότητα αυτή ως συνταγματικά ανεκτή επιλογή, σε συνδυασμό με την εναλλακτική – περί εκλογής σε ενιαία λίστα εξωτερικού – την οποία περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε σήμερα. Επιπλέον, θα προβλέπεται ρητά η μη συμπερίληψη της ψηφοφορίας αυτής στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας, δυνάμει της τελευταίας αυτής εναλλακτικής.

Αυτό θα γίνει, γιατί, όπως είπαν οι κ.κ. Πουλάκης και Κατρούγκαλος (και είχε υποστηρίξει και η πλειοψηφία της επιτροπής), και χωρίς συνταγματική τροποποίηση, η αρχή της ισότητας της ψήφου, δεν κωλύει την δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού ως προς τη συμπερίληψή τους στο εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένων των ουσιωδώς διαφορετικών κατηγοριών στις οποίες ανήκουν.

Η απάντηση Θεοδωρικάκου

Σε απάντηση του ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρει ότι «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων υποτιμά τους Έλληνες του εξωτερικού»

«Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν διαχωρίζει την ψήφο των Ελλήνων που ζουν εντός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας μας με εκείνους που ζουν στο εξωτερικό», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπου προτείνεται η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «η κατάθεση προτάσεων που υποτιμούν τους Έλληνες του εξωτερικού και τους διαχωρίζουν καταργώντας την ισοτιμία της ψήφου, ουσιαστικά παραβιάζει ένα δημοκρατικό δικαίωμα σε Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει, ότι εκ των πραγμάτων η ψήφος των αποδήμων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και πρέπει να καταμετράται με τον ίδιο τρόπο με αυτή των Ελλήνων που ζουν εντός της Επικράτειας. «Καθολικό αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί να διευκολυνθούν, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να ανταποκριθούν στο δίκαιο αυτό αίτημα, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το αναφαίρετο εκ του Συντάγματος δικαίωμά τους», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα