Τσίπρας για κυβέρνηση: Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους

Τσίπρας για κυβέρνηση: Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους

Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην 84η ΔΕΘ ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα.

«(Η κυβέρνηση) ενώ είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δις που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 22, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων. Δεν το έκανε. Και εδώ το ζήτημα δεν είναι τεχνικό» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. Αντί αυτού επέλεξαν για άλλη μια φορά την επικοινωνία από την ουσία. Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους.

Και πανηγυρίζουν λες άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου. Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα. Το παράδειγμα της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων από το 28 στο 24% για το 2020, είναι εδώ ενδεικτικό.

Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι παραγωγικοί φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με κερδοφορία μικρότερη των 5000. Μιλάμε εδώ για το 90% των επιχειρήσεων περίπου.

Μια τέτοια λοιπόν επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση. Καθώς μια επιχείρηση με κέρδη 1 εκ ευρώ θα έχει ελάφρυνση 40.0000 ευρώ το χρόνο ενώ μια επιχείρηση με κέρδη 5.000.000 θα έχει ελάφρυνση 200.000 ευρώ.

Για πολλούς λοιπόν τα ψίχουλα των 200 ευρώ, για τους λίγους η ελαφρύνσεις των 200.000.

Και αναρωτιέμαι αυτή είναι η ανάπτυξη για όλους. Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ; Είναι μεσαίοι αυτοί που έχουν κέρδη 5 εκ. το χρόνο ; Εμείς είχαμε προγραμματίσει το αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για το 2020 να τον διαθέσουμε με δικαιοσύνη και στοχευμένα για τη μεσαία τάξη.

Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%. Ενώ η ΝΔ αγνοεί τη μεσαία τάξη για να κάνει πιο γενναία δώρα στους φίλους και χορηγούς της.

Το ίδιο όμως δεν έκανε και με τον ΕΝΦΙΑ ; Όταν εμείς νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και κατά 20% για τις μεσαίες περιουσίες.

Η ΝΔ μαζί με τον κο Στουρνάρα, αμφισβητούσαν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή. Τώρα βέβαια που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν οι κανόνες των μαθηματικών και τα

Ανακάλυψαν μάλιστα επιπλέον 250 εκ. για το 2019. Ως εδώ όλα καλά. Αλλά που αποφάσισαν να τον ξοδέψουν ; Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ», κατέληξε.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα