Μητσοτάκης για πλεονάσματα: Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε "κωλοτούμπα"

Μητσοτάκης για πλεονάσματα: Εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε "κωλοτούμπα"

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο.

Το κλίμα τόσο στην συνάντηση με την καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ όπως και νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήταν εξαιρετικό έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες», εξηγούσε ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους. 

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην συνάντηση με την κ. Μέρκελ συζητήθηκε η προοπτική ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι επεξεργάζεται από κοινού με την κ. Μέρκελ ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται όπως είπε για ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την "πράσινη οικονομία", τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει περιθώριο και για σημαντικές επενδύσεις στην ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια για την σωτηρία της. Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι "τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ' όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή. Τα ζητήματα αυτά, εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο". Επί του παρόντος πάντως, είπε στους δημοσιογράφους «πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 - στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα - και θα έχω συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κίνας».

Όσον αφορά το σκοπό της επίσκεψής του στο Βερολίνο αφού επανέλαβε ότι θέλει να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα πρόσθεσε: "Είμαι, εδώ και για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος. Και ύστερα από μία 10ετία κρίσης, η Ελλάδα κοιτάζει, πλέον, μπροστά με αυτοπεποίθηση".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων: "Αυτό είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα και για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Γι' αυτό, ακριβώς θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή μιας ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας". Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων είναι στο τραπέζι, άλλωστε η ΝΔ είχε ψηφίσει το σχετικό ψήφισμα της Βουλής, ωστόσο ο πρωθυπουργός, χωρίς να το αποσιωπά δεν θέλει να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στο Μακεδονικό λέγοντας ότι "η Καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων". Όπως στο Παρίσι συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν στα γαλλικά στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις επίσημες δηλώσεις του και την πρόσκληση προς την κ. Μέρκελ να επισκεφθεί την χώρα μας στα γερμανικά.

Μέρκελ: Πιο εύκολη τώρα η υλοποίηση των δεσμεύσεων 

Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, διαπίστωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, οι οποίοι συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόσο εφαρμογής της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία όσο και δικαιότερου επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Είδαμε την αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Είχα ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την συμφωνία, κάτι το οποίο κάνω τακτικά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει, όπως είπε, να προωθήσει από την πλευρά της περαιτέρω την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. «Θα συνομιλήσουμε και πάλι με την Τουρκία, σχετικά με το τι βοήθεια χρειάζεται κι εκείνη, διότι η Τουρκία έχει δεχθεί πάρα πολλούς πρόσφυγες», σημείωσε η Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά τον καταμερισμό των υποχρεώσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρέπει να φθάσουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και χαίρομαι που η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει το ζήτημα στην ατζέντα της. Το θέμα θα μας απασχολήσει ακόμα αρκετό καιρό, αλλά πρέπει βεβαίως στην Ευρώπη να μιλήσουμε περαιτέρω», δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια μόνιμη και δίκαιη λύση».

Παράλληλα τη σημασία της δημιουργίας του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου και της ανταλλαγής απόψεων σε αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε η 'Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Φόρουμ ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας, το οποίο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε αυτό το φόρουμ μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: από τη μία πλευρά να προσκαλέσουμε επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, στον τομέα π.χ. των απορριμμάτων και στων τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στον κλασικό τομέα της οικονομίας της ενέργειας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Καγκελαρία και τόνισε ότι ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πράσινη, περιβαλλοντική τεχνολογία, είναι πάντα σημαντικό και το πλαίσιο. «Δεν μπορώ να κάνω διαχείριση απορριμμάτων χωρίς να έχω το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά μπορεί σε αυτό να συμβουλεύσει την Ελλάδα. «Μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το νομικό πλαίσιο όλου αυτού και επειδή πρώτα πρέπει να προετοιμαστεί, θα λάβει χώρα αρχές του επόμενου χρόνου, ώστε να έχουμε τότε και πραγματικά αποτελέσματα», κατέληξε η Καγκελάριος.

Τέλος, η κ. Μέρκελ αναφορικά με την ελληνική οικονομία και τις δεσμεύσεις της χώρας σημείωσε: «Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή τους [...] Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα