Κυβερνητικές κινήσεις με το βλέμμα στην επίσκεψη στο Βερολίνο

Ιδιαιτέρως κομβική θεωρεί το κυβερνητικό επιτελείο την συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Γερμανίδα Καγκελάριο την Πέμπτη στο Βερολίνο. Στο Μαξίμου δεν περιμένουν να πάρουν από την Άνγκελα Μέρκελ μια ξεκάθαρη απάντηση για το «καυτό» ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο το θετικό κλίμα που αποτυπώνεται στον γερμανικό τύπο για τις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης  και η επιστροφή της χαμένης αξιοπιστίας, θεωρούν πως είναι σημαντικά βήματα για την επίτευξη του στόχου.

Πρώτο μέλημα για τον πρωθυπουργό είναι η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος αλλά και η δέσμευση του πως δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τους στόχους που ήδη έχουν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μαζί του τόσο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο που είναι αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική καθώς το μεταναστευτικό απασχολεί και τις χώρες.

Παράλληλα και μέχρι την άφιξη του στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες με τις οποίες θα στείλει μηνύματα τόσο στους εταίρους και τους θεσμούς όσο και στο εσωτερικό.

Η πρώτη κίνηση αφορά το νοικοκύρεμα του κράτους με τις μειώσεις κρατικών δαπανών σε οργανισμούς και ΔΕΚΟ, όπως συνέβη με την ΕΡΤ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ παράλληλα με το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα η χώρα μας γλιτώνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τα πρόστιμα του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των θεσμών το οποίο έθεταν σχεδόν σε κάθε επίσκεψη τους στην Αθήνα.

Στο υπουργικό δικαστές και  ΔΕΘ

Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ζητώντας από όλους τους υπουργούς σημειώματα για τους στόχους που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για εκείνους που έπονται. Μεταξύ των ταξιδιών στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και την Χάγη στις 2 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα έχει τις καθιερωμένες συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς και το οικονομικό επιτελείο.

Μέσω των συναντήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εξωτερικό θα θελήσει να έχει ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση καθώς το φθινόπωρο θα φέρει στην βουλή, το δεύτερο πακέτο των φοροελαφρύνσεων αλλά και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα απλοποιούν τη διαδικασία αδειοδότησης, θα κάνουν την αγορά ακινήτων πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές και θα δίνουν έμφαση στις επενδύσεις στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Το στοίχημα είναι η αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3% με 4%.

thetoc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ