Οι συστάσεις του Μητσοτάκη προς υπουργούς. Τι τους ζήτησε

Οι συστάσεις του Μητσοτάκη προς υπουργούς. Τι τους ζήτησε

Σαφείς οδηγίες αλλά και κατευθύνσεις στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το πως θέλει να λειτουργεί η κυβέρνηση έδωσε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Τα χαμόγελα σταμάτησαν μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην αίθουσα και αποχώρησαν οι φωτογράφοι και οι τηλεοπτικές κάμερες. Στην διάρκεια των περίπου 2,5 ωρών εκτός από τον πρωθυπουργό, μίλησαν 8 υπουργοί ενώ σχεδιάστηκε και ο προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.  

Λίγα λόγια, πολύ δουλειά

Ωστόσο το Μαξίμου από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης της χώρας, έχει εντοπίσει ορισμένες αδυναμίες στις οποίες φέρεται να αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι συνεχείς συνεντεύξεις και δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών στα μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει την δυσφορία του πρωθυπουργού που επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις συχνές δημόσιες εμφανίσεις.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που εξελέγη είχε στείλει το μήνυμα για «λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά» κάτι που φαίνεται να επανέλαβε και κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Είναι ενδεικτικό πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου, οι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.  

Προσοχή στις δαπάνες

Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες προκειμένου να ισοσκελιστούν οι απώλειες από την μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι το επόμενο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θέλει να δει έμπρακτα αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να τηρήσουν πιστά τους προϋπολογισμούς των χαρτοφυλακίων τους και να μην ξεφύγουν από τις οδηγίες που έχουν λάβει. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με τις μειώσεις στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων και των γραμματειών θα υπάρξει μια πρώτη εξοικονόμηση πόρων η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, λαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών.

Σε εφαρμογή το σύστημα «Μαζί»

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να μπει σε εφαρμογή και το σύστημα που θα παρακολουθεί «on-line» την πορεία του κυβερνητικού έργου. Ήδη τα πρώτα χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένες προθεσμίες τα έχουν λάβει οι υπουργοί, οι οποίοι προχωρούν στην υλοποίηση τους. Το κεντρικό σύστημα αναμένεται να εγκατασταθεί στο κτήριο που στεγαζόταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ανάλογα προγράμματα θα εγκατασταθούν σε όλα τα υπουργεία προκειμένου ο συντονισμός να είναι αμφίδρομος.

Για τον πρωθυπουργό εκείνο που μετράει είναι το «αποτέλεσμα και όχι τόσο η προσπάθεια» όπως έχει πει ο ίδιος χαρακτηριστικά, καθώς η κυβέρνηση για εκείνο που κρίνεται στο τέλος είναι για έργο που έχει κάνει. Μάλιστα από το πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα. 

«Βροχή» νομοθετημάτων από Δευτέρα

Μπορεί να είμαστε στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο η βουλή λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς με την κυβέρνηση να φέρνει το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο. Το πρώτο που αναμένεται να ψηφιστεί θα είναι οι φοροελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι αλλαγές στις 120 δόσεις. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπει στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη. Επίσης τη Δευτέρα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης θα εισαχθεί το Νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την ολομέλεια μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Την Τετάρτη θα κατατεθεί στη βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες αναμένεται να πυροδοτήσουν συγκρούσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Η κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, η αλλαγή στην κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ λόγω της απλής αναλογικής και οι τροποποιήσεις στα άρθρα του ποινικού κώδικα είναι ορισμένα από τα ζητήματα που αναμένεται να ανεβάσουν την θερμοκρασία στο πολιτικό σκηνικό. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα