Αποστολάκης: Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Αποστολάκης: Δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, που απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο με την Τουρκία, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας για τη στρατηγική της Αθήνας απέναντι στις ολοένα και διογκούμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως: «η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα».

Σχετικά με το σενάριο οι Τούρκοι να προκαλέσουν και σε ελληνικό έδαφος, όπως το Καστελόριζο, και να μην περιοριστούν στην κυπριακή ΑΟΖ, πως από ελληνικής πλευράς υπάρχει ετοιμότητα, προκειμένου η Τουρκία να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Επίσης, εκτίμησε πως ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο δεν θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας και επέμεινε πως ο ελληνικός στρατός είναι σε διαρκή ετοιμότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι έπρεπε να υπάρξει συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις ενέργειες της Τουρκίας και να σταλεί ένα μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς, όπως είπε, είχαν αρχίσει να διαρρέουν «fake news» στον Τύπο για «πολεμικές προετοιμασίες».

Μάλιστα δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρήσουν σε μια ενέργεια παρόμοια με όσα κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπρόσθετα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε : «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις.

Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις.»

«Δεν θα τους αφήσουμε»

Για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προσπαθήσει να παραβιάσει την Ελληνική ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα