ΣΥΡΙΖΑ-Εκλογές 2019: O πονοκέφαλος του Επικρατείας, οι πασοκογενείς και ο Κοτζιάς

ΣΥΡΙΖΑ-Εκλογές 2019: O πονοκέφαλος του Επικρατείας, οι πασοκογενείς και ο Κοτζιάς

Μέσα κλίμα ανησυχίας, ενστάσεων και πολιτικών «διαζυγίων» ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τα λίστες με τους υποψηφίους για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουνίου αφήνοντας στην άκρη το πιο δύσκολο, όπως εξελίσσεται, ψηφοδέλτιο, εκείνο του Επικρατείας. Δεν αποκλείεται η επιλογή προσώπων που θα υπάρξει να πυροδοτήσει νέο κύκλο εσωστρέφειας στην Κουμουνδούρου καθώς μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη επιθυμούν να είναι σε εκλόγιμη θέση. Κάτι ανάλογο φαίνεται πως επιθυμούσε και ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος αφού είδε πως δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια για το Επικρατείας ήρθε τελικά σε ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Πολλοί οι μνηστήρες λίγες οι θέσεις 

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με δεδομένο ότι η Έφη Αχτσιόγλου έχει καταλάβει την πρώτη εκλόγιμη θέση, μένουν ακάλυπτες ακόμη τρεις σε περίπτωση ήττας ή τέσσερις αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Ωστόσο τα πρόσωπα που διεκδικούν τις θέσεις είναι περισσότερα και καθόλου τυχαία. Ένα από αυτά είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης,που μόλις πληροφορήθηκε τα σενάρια που τον ήθελαν να μην είναι υποψήφιος έβγαλε αμέσως διάψευση. Επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης που άφησε το υπουργείο Εσωτερικών για να σηκώσει το βάρος των εκλογικών αναμετρήσεων, ίσως όμως πληρώσει τα αρνητικά αποτελέσματα της κάλπης και διεκδικήσει με σταυρό την είσοδό του στη βουλή.

Ένας ακόμη υποψήφιος για το Επικρατείας είναι ο Φώτης Κουβέλης, ένα πρόσωπο για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως μπορεί να βοηθήσει στην γέφυρα με την λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα. Τελευταία ακούγεται το όνομα του Γιώργου Γραμματικάκη που προέρχεται από το Ποτάμι, ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις από ορισμένα στελέχη γι΄ αυτή την επιλογή.

Επίσης πληροφορίες θέλουν και τον Ευάγγελο Αποστολάκη να διεκδικεί εκλόγιμη θέση, ωστόσο τις τελευταίες ώρες δείχνει ο υπουργός Άμυνας να χάνει έδαφος, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα γίνει τις επόμενες μέρες. Εκτός κούρσας για το Επικρατείας βρέθηκε ο Παναγιώτη Κουρουμπλήςο οποίος μετά από συζητήσεις που έγιναν πείστηκε να διεκδικήσει την είσοδό του με σταυρό στον Δυτικό τομέα της Β΄ Αθήνας. 

Οι «πασοκογενείς» και η προσθήκη χρωμάτων στο σήμα 

Με την δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων παρουσιάστηκε και το προεκλογικό σήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερα χρώματα καθώς προστέθηκε το κίτρινο και το μπλε ωστόσο είναι λίγο πιο έντονο το πράσινο κάτι που αποτυπώθηκε στις λίστες με την συμμετοχή αρκετών πασοκογενών. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα είναι υποψήφια στον Βόρειο Τομέα, ο Γιάννης Ραγκούσης  εντάσσεται και αυτός για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στη Β’ Πειραιά, η «γεφυροποιός» Μαρίας Ρεπούσηστην Α’ Πειραιά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλοςστον Νότιο Τομέα και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλοςθα διεκδικήσει την είσοδο του στη βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το ψηφοδέλτιο στον Δυτικό Τομέα.  

Από μία διαρροή δημοσιοποιήθηκε το διαζύγιο 

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αποχωρήσει νωρίτερα προκειμένου να προετοιμαστεί για την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον Alpha, κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα συνεργαστεί με τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Το σενάριο το διαψεύδουν κατηγορηματικά και οι δύο κατηγορώντας το Μαξίμου για την διαρροή. Την ίδια στιγμή όμως γίνεται γνωστή η ρήξη που είχε επέλθει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά με τον τελευταίο να μένει εκτός ψηφοδελτίων. «Η απώλεια έχει να κάνει με την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να μην είναι στην επόμενη βουλή. Ήταν δική του απόφαση. Δεν κατάφερα να τον μεταπείσω. Υπήρξαν προστριβές, εκείνος πρότεινε κάποιους υποψηφίους στους οποίους αντέδρασαν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. 

Ο εμφύλιος της Α΄ Αθήνας 

Μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη θα αναμετρηθούν στην Α΄ Αθήνας όπου η μάχη για τον σταυρό αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Υποψήφιοι θα είναι ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Βούτσης, η Ράνια Σβίγκου, αλλά και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 που ήταν πρώτο κόμμα στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια είχε εκλέξει 4 βουλευτές.

 Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα