Κλιμακώνεται η μάχη στους μεγάλους δήμους της Αθήνας. Ποιοι προηγούνται στους σταυρούς

Κλιμακώνεται η μάχη στους μεγάλους δήμους της Αθήνας. Ποιοι προηγούνται στους σταυρούς

Ο κ. Πατούλης ζήτησε διακαναλικό debate με την κ. Δούρου
Σταδιακά γίνονται γνωστά και τα ονόµατα όσων προηγούνται στη µάχη του σταυρού για να γίνουν δηµοτικοί σύµβουλοι στην Αθήνα
Σκληρή μάχη σε πόλεις της Β. Ελλάδα, Θεσσαλίας, Ήπειρος και του Β. Αιγαίου

Κλιμακώνεται η μάχη στους μεγάλους δήμους της Αθήνας, όπως και στην Περιφέρεια Αττικής, με τους Μπακογιάννη και Πατούλη να πηγαίνουν με… αέρα νίκης στον δεύτερο γύρο, έναντι των Ηλιόπουλου και Δούρου αντίστοιχα.

Ο κ. Πατούλης, με το προβάδισµα του 37,65% έναντι του 19,7% της Δούρου, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας ένα διακαναλικό debate µε την αντίπαλό του, η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι αποφεύγει τέτοιου είδους αναµετρήσεις.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση του τρίτου της αναµέτρησης, του πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, στην οποία ενηµερώνει ο ίδιος ότι δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Γιώργο Πατούλη «για τον προεκλογικό αγώνα που έδωσε στη µάχη για την αιρετή Περιφέρεια Αττικής». Μία ανακοίνωση που ερµηνεύτηκε από πολλούς ως ένδειξη ανοικτών διαύλων για συνεργασία.

Οι λίστες

 

Πρώτος αναδεικνύεται ο συνδυασμός του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων, ο οποίος θα βρει μπροστά του την ερχόμενη Κυριακή τον Νάσο Ηλιόπουλο.

 

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών 2019, οι πρώτοι σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη είναι οι εξής: Έβερτ Αλβέρτη Αλεξάνδρα (Αλεξία) του Μιλτιάδη 13.193, Τεντόμας Χρήστος του Σοφοκλή 9.263, Αβραμίδης Νικόλαος του Πάρι 7.840.

 

 

 

 

 

 

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, εκλέγει 8 δημοτικούς συμβούλους. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται: Αξελός Ρήγας του Νικολάου 2.934, Αλεβυζάκη Δέσποινα του Θεοχάρη 2.299, Αλεξίου Κωνσταντίνος του Σωτηρίου 1.971.

 

 

 

Σε δηλώσεις μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στο δήμο Αθηναίων ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Αισθάνομαι πραγματικά σοκ και δέος μπροστά σε αυτό το ποσοστό που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Έχω μία συγκίνηση και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα και ένα ευχαριστώ στους αντιπάλους μου γιατί επέδειξαν πολιτικό πολιτισμό. Κάθε ψήφος είναι εμπιστοσύνη και εντολή από τους πολίτες της Αθήνας. Αυτή η ψήφος ήταν το πρώτο ημίχρονο για μία πόλη που μας ενώνει όλους».

 

«Είναι μια ωραία ημέρα για την Αθήνα, γιατί καταγράφηκε μια ήττα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό», ανέφερε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος.

 

Και συνέχισε: «Θα πρέπει να κερδίσουμε μια πόλη ανοιχτή, αντιφασιστική... Είμαστε στον δεύτερο γύρο και θα παλέψουμε να πάρουμε τη νίκη την επόμενη Κυριακή, και να κάνουμε αυτό που δεν κάναμε το 2014».


Σταδιακά γίνονται γνωστά και τα ονόµατα όσων προηγούνται στη µάχη του σταυρού για να γίνουν δηµοτικοί σύµβουλοι στην Αθήνα από την παράταξη Μπακογιάννη: Αλεξία Εβερτ, Χρήστος Τεντόµας, Λευτέρης Σκιαδάς, Νίκος Αβραµίδης, Κατερίνα Γκαγκάκη και Νίκος Βαφειάδης καταλαµβάνουν έως τώρα τις πρώτες θέσεις και ακολουθούν από τους παλιούς ο Β. Κοροµάντζος και ο Γ.Χ. Αποστολόπουλος από την άλλοτε παράταξη Καµίνη.

Σε εκλόγιµες θέσεις εµφανίζονται επίσης οι Β. Αξιώτης, Δήµητρα Αγγελή, Εµµ. Καλαµπόκας, Αννα Ροκοφύλλου, Γρηγόριος Λέων, Πόπη Δοµάζου, Νίκη Αραµπατζή, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Κατερίνα Κατριβάνου, Νίκος Μακρόπουλος, Μελίνα Δασκαλάκη, Σάκης Κολλάτος και Σεραφίνα Αβραµίδου.

Από την παράταξη Ηλιόπουλου εκλέγονται έως τώρα οι Ρ. Αξελός, Δ. Αλεβυζάκη, Κ. Αλεξίου, Δ. Αγανίδης, Ε. Γιαννοπούλου, Κ. Αγγελάκος και Μ. Βαβαγιάννη και από εκείνη του Π. Γερουλάνου η Ρ. Μπέη και τέσσερις εν ενεργεία σύµβουλοι της παράταξης Καµίνη, οι Γ.Π. Αποστολόπουλος, Β. Αγγελόπουλος, Ν. Παπαχελά και ο «υπηρεσιακός» δήµαρχος Γ. Μπρούλιας.

Την ερχόµενη Κυριακή θα κριθεί και η τύχη δηµάρχων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και µεταξύ αυτών:

-Του δηµάρχου Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Σταθόπουλου, που πέτυχε ποσοστό 26,42%, έχοντας ελάχιστη απόσταση από τον πρώην δήµαρχο, στηριζόµενο από τη Νέα Δηµοκρατία, Βασίλη Ζορµπά (27,04%).
-Του Σίµου Ρούσσου, εν ενεργεία δηµάρχου στο Χαλάνδρι, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά και ποσοστό 32,18% έναντι του πρώην δηµάρχου, Γιώργου Κουράση.
-Του δηµάρχου Περάµατος, Γιάννη Λαγουδάκη (26%), ο οποίος σε ανάλογο σκηνικό θα αναµετρηθεί µε τον πρώην δήµαρχο, προερχόµενο από τη ΝΔ, Γιάννη Λαγουδάκο (30,5%).
-Στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, ο νυν δήµαρχος Άρης Βασιλόπουλος ήρθε δεύτερος µε 22,97% και θα αναµετρηθεί µε τον ηθοποιό Γιάννη Βούρο, ο οποίος έλαβε 29,47%.
-Μία από τις ισχυρότερες παρουσίες ως δήµαρχος προερχόµενος από την Αριστερά πέτυχε ο Χρήστος Βρεττάκος στον Δήµο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που εξασφάλισε 45,72% έναντι µόλις 17,73% του αντιπάλου του Παναγιώτη Διαλινάκη, που στηρίχθηκε από τη ΝΔ.
-Για τον Δήµο Ζωγράφου η δήµαρχος Τίνα Καφατσάκη κράτησε την πρωτιά µε 25,39% και θα κληθεί να αντιµετωπίσει τον Βασίλη Θώδα (21,99%).
-Στον Δήµο Αιγάλεω θα επαναληφθεί η µάχη του 2014 στην οποία επικράτησε ο Δηµήτρης Μπίρµπας, ο οποίος έλαβε τώρα 26,13% έναντι 25,85% του «γαλάζιου» υποψηφίου, Γιάννη Γκίκα.
-Αµφίρροπη µάχη µε τους ίδιους αντιπάλους θα δοθεί και στον Δήµο Βύρωνα, όπου θα αναµετρηθούν ο νυν δήµαρχος Άκης Κατωπόδης µε τον εκλεκτό της ΝΔ, Χρήστο Γώγο που προηγείται ελαφρώς (23,51% έναντι 22,01%), όπως συνέβαινε και το 2014.
-Μάχη µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και εκείνη στο Μαρούσι, όπου ο επίσηµος υποψήφιος της ΝΔ, Θ. Αµπατζόγλου, έλαβε 33,78% και θα αντιµετωπίσει τον πολυσυλλεκτικό και προερχόµενο από τους Οικολόγους, Γιώργο Καραµέρο, που συγκέντρωσε 24,31%.

Παράλληλα, μένει να δούμε τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι τεσσάρων ακόµη παρατάξεων που σχετίζονται όχι µόνο µε το «γαλάζιο» στρατόπεδο αλλά και µε την πρώην δηµοτική οµάδα του Γιώργου Πατούλη: Πρόκειται για τους Π. Βραχνό (13,2%), Ι. Νικολαράκο (6,86%), Επ. Γαρδέλη (5,78%), µε τον οποίο συνέπραξε και η Μαρίνα Πατούλη, και Κ. Ρώτα (3,66%).

Δήµος µε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω και πληθυσµού είναι εκείνος της Καλλιθέας, όπου ο βετεράνος, προερχόµενος από το ΚΙΝΑΛ, Κώστας Ασκούνης, έλαβε 29,23%, αλλά πρέπει να υπερκεράσει το 42,8% του εν ενεργεία «γαλάζιου» δηµάρχου, Δηµήτρη Κάρναβου. Το ποσοστό της πρωτοεµφανιζόµενης εδώ Χρυσής Αυγής µε τον Τρ. Μπουγά έµεινε στο 3,15%.

«Γαλάζιο» εµφύλιο ανάµεσα στον πρώην και τον νυν δήµαρχο έφεραν οι κάλπες και στον Δήµο Κηφισιάς, όπου ο εν ενεργεία Γιώργος Θωµάκος ήρθε δεύτερος µε 23,09% έναντι 29,18% του Νίκου Χιωτάκη.

Στον Δήµο Βριλησσίων ο πρώην δήµαρχος αλλά και υπουργός της Νέας Δηµοκρατίας, Αργύρης Ντινόπουλος, ήρθε δεύτερος µε 27,16% και θα αναµετρηθεί µε τον εκλεγµένο το 2014, Ξένο Μανιατογιάννη, που πλησίασε το 30%. Μάχη ανάµεσα σε δύο πρώην συνεργάτες στην ίδια δηµοτική παράταξη καταγράφεται και στον Δήµο Νέας Σµύρνης. Ο πρώην δήµαρχος, Γιώργος Κουτελάκης, έλαβε 24,97%, ενώ ο νυν δήµαρχος, Σταύρος Τζουλάκης, το πολύ µεγαλύτερο 37,06%.

Ανοιχτή η κούρσα σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο και Β. Αιγαίο

Σκληρή μάχη αναμένεται στον δεύτερο γύρο της Θεσσαλονίκης, όπως ανοιχτή είναι η κούρσα και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου.

Από το Πρωτοδικείο ενδέχεται να µάθει τον αντίπαλό του ο πρώην δήµαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, καθώς η διαφορά µεταξύ του σηµερινού δηµάρχου, Λευτέρη Ιωαννίδη, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, και του τρίτου, Κυριάκου Μιχαηλίδη, ήταν ελάχιστη. Σύµφωνα µε την επίσηµη καταµέτρηση και µε ένα εκλογικό τµήµα να αποµένει, η απόσταση µεταξύ τους ήταν στις 19 ψήφους, ενώ πληροφορίες από τους δύο συνδυασµούς κατέβαζαν την τελική διαφορά στις 12.

Στο νήµα κρίθηκαν οι µονοµάχοι της δεύτερης Κυριακής και σε άλλες πρωτεύουσες νοµών της Μακεδονίας, όπως στη Δράµα, την Καβάλα και τη Φλώρινα. Με διαφορά 29 ψήφων από τον τρίτο Α. Τσιαµπούση, ο πρώην δήµαρχος Δράµας, Κυριάκος Χαρακίδης, πέρασε στον β’ γύρο, όπου θα αντιµετωπίσει τον σηµερινό δήµαρχο, Χριστόδουλο Μαµσάκο, ο οποίος ήρθε πρώτος µε 9.334 ψήφους.

Στη Φλώρινα, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης, κατετάγη δεύτερος µε βραχεία κεφαλή 63 ψήφων έναντι του αντιπεριφερειάρχη, Στέφανου Μπίρου. Τη δεύτερη Κυριακή θα αντιµετωπίσει τον Βασίλη Γιαννάκη, ο οποίος προέρχεται επίσης από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και ήρθε πρώτος µε διαφορά 792 ψήφων.

Στην Καβάλα, οι προερχόµενοι από το ΚΙΝΑΛ, Θοδωρής Μουριάδης και Μάκης Παπαδόπουλος έδωσαν σκληρό αγώνα, µε την τελική καταµέτρηση να δίνει στον πρώτο το «εισιτήριο» για τον β’ γύρο µε διαφορά 202 ψήφων. Με ποσοστό 21,66% ο Θ. Μουριάδης θα αντιµετωπίσει τη σηµερινή δήµαρχο Δήµητρα Τσανάκα (ΝΔ), η οποία προηγείται µε ποσοστό 28,78%.

Ο νυν δήµαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταµάνης, και ο πρώην δήµαρχος Δηµοσθένης Κουπτσίδης θα «κονταροχτυπηθούν» µε διαφορά 251 ψήφων υπέρ του πρώτου στον α’ γύρο.

Στην Ξάνθη αναµένεται σκληρή… εµφύλια διαµάχη µεταξύ του «γαλάζιου» νυν δηµάρχου, Χαράλαµπου Δηµαρχόπουλου, και του «αντάρτη» της ΝΔ, Μανώλη Τσέπελη. Με την καταµέτρηση να συνεχίζεται µέχρι αργά χθες το απόγευµα, οι δυο τους έδιναν µάχη ψήφο µε ψήφο για την πρωτιά στο… φώτο φίνις και το ψυχολογικό προβάδισµα εν όψει του β’ γύρου.

Με προβάδισµα (33%-24%) εισέρχεται στον β’ γύρο και ο σηµερινός δήµαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαµπάκης (ΝΔ), ο οποίος θα αντιµετωπίσει τον Γιάννη Ζαµπούκη (ΚΙΝΑΛ – ΠΡΑΤΤΩ).

Στους δήµους Λάρισας και Καρδίτσας µετατοπίζεται το ενδιαφέρον στη Θεσσαλία. Στη Λάρισα θα επαναληφθεί το σκηνικό του 2014. Ο προερχόµενος από την Κεντροαριστερά σηµερινός δήµαρχος, Απόστολος Καλογιάννης, µε 42,54%, θα αναµετρηθεί µε την «εκλεκτή» της ΝΔ, Ρένα Καραλαριώτου, η οποία συγκέντρωσε 39,84% στον α’ γύρο.

Στην Καρδίτσα, ο προερχόµενος από το ΚΙΝΑΛ και υποστηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Αλεξάκος, παλιό αυτοδιοικητικό στέλεχος, ήρθε δεύτερος µε 27,86%, µε πρώτο τον µέχρι σήµερα αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Τσιάκο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ και συγκέντρωσε 40,88%. Ρυθµιστής στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής είναι ο Κωνσταντίνος Παπαλός (18,20%), ο οποίος διεκδίκησε το χρίσµα από τη ΝΔ και όταν δεν το έλαβε κατέβηκε ως «αντάρτης».

Στον Δήµο Ιωαννιτών, η µάχη θα δοθεί µεταξύ του σηµερινού δηµάρχου, προερχόµενου από την Κεντροαριστερά, Θωµά Μπέγκα, ο οποίος συγκέντρωσε 30,55%, και του καθηγητή Ιατρικής και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος πήρε 23,77%. Ρυθµιστής του αποτελέσµατος είναι η υποψήφια της ΝΔ, περιφερειακή σύµβουλος Τατιάνα Καλογιάννη (19,89%), ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Λάζαρος Νάτσης, ήρθε πέµπτος µε 4,88%. Στην τέταρτη θέση είναι ο πρώην δήµαρχος, Νίκος Γκόντας, που κατέβηκε ως «αντάρτης» της ΝΔ και πήρε 11,75%.

Θρίλερ για γερά νεύρα αποτελεί το ντέρµπι µεταξύ των δύο υποψηφίων που περνούν στον β’ γύρο στον Δήµο Πρέβεζας, καθώς η διαφορά τους είναι µόλις 100 ψήφοι. Ο υποψήφιος της ΝΔ, Νίκος Γεωργάκος, µε 22,63%, αναµετράται µε τον επί δύο θητείες δήµαρχο, προερχόµενο από το ΚΙΝΑΛ, Χρήστο Μπαΐλη, ο οποίος συγκέντρωσε 22,01%.

Στον Δήµο Άρτας ο σηµερινός δήµαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ, µε 36,79%, θα αναµετρηθεί µε την «εκλεκτή» του ΣΥΡΙΖΑ, Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, αντιπρόεδρο στο Περιφερειακό Συµβούλιο και πρόεδρο των βενζινοπωλών Άρτας.

(Έθνος)

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα