Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ και οι εκπλήξεις λίγο πριν την κάλπη

Αν και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το διακύβευμα των ευρωεκλογών το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις, οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές έχουν το δικό τους ειδικό βάρος τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Αυτονόητο είναι ότι αν η χώρα βαφτεί γαλάζια σε ότι αφορά τις περιφέρειες και η ΝΔ κερδίσει τους μεγάλους δήμους με ταυτόχρονη «καθαρή» νίκη και στις ευρωεκλογές, τότε η επόμενη ημέρα για την Πειραιώς θα μοιάζει με βόλτα στο πάρκο.

Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Για αυτό και στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν ότι οι εκλογές σε δήμους και περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τον άσο στο μανίκι της ΝΔ σε περίπτωση που η διαφορά στις ευρωεκλογές δεν θα είναι τελικά όσο έχουν μετρήσει δημοσκοπήσεις. Δηλαδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μετριάσουν τις εντυπώσεις, αλλά και τις εσωκομματικές τριβές στην αξιωματική αντιπολίτευση στη περίπτωση που η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων για την Ευρωβουλή είναι μικρή.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η ΝΔ φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκτίμηση αυτή βοηθούν μεταξύ άλλων και οι διαψεύσεις υποψηφίων δημάρχων (μερικοί από τους οποίους προέρχονται από τις τάξεις της κυβερνητικής παράταξης) ότι έχουν λάβει επίσημο χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα έως τώρα δεδομένα η κατάσταση που επικρατεί στους τρείς μεγαλύτερους δήμου της Ελλάδας και στις περιφέρειες είναι ως εξής:

Αθήνα

Με τον Κώστα Μπακογιάννη να εμφανίζεται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, η  μάχη για τη δεύτερη θέση γίνεται μεταξύ του Παύλου Γερολάνου και του Νάσου Ηλιόπουλου. Η αλήθεια είναι ότι η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου ξεκίνησε με αρκετά βάρη που φορτώθηκε από το ίδιο του το κόμμα. Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας εμφανίστηκε ως λύση ανάγκης από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν υπήρξαν άλλοι πρόθυμοι να αντιπαρατεθούν με τον Κώστα Μπακογιάννη. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος που ο εκλεχτός της Κουμουνδούρου παλεύει να κερδίσει έως και σήμερα  προκειμένου να περάσει στο δεύτερο γύρο. Αυτός είναι όμως και ο στόχος του Παύλου Γερουλάνου που δεν σταματά να περιοδεύει στις γειτονιές του δήμου, να κάνει συγκεντρώσεις και ομιλίες.

Πειραιάς

Δεδομένη θεωρείται και η δεύτερη τετραετία για τον Γιάννη Μώραλη στο μεγάλο λιμάνι της χώρας. Και στην περίπτωση του Πειραιά η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα δεν είχε το άστρο προηγούμενων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει με τον Νίκο Βλαχάκο της ΝΔ για τη δεύτερη θέση.

Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Ταχιάος που έχει λάβει το επίσημο χρίσμα της ΝΔ φαίνεται πως θα είναι ο νέος δημοτικός άρχοντας της πόλης. Σ αυτό τουλάχιστον συγκλίνουν όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης. Κατά πληροφορίες καλά φαίνεται πως πηγαίνει και ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Ορφανός, ενώ τρίτη εμφανίζεται η πρώην υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Περιφέρειες

Αττική

Η μάχη μεταξύ των Δούρου, Πατούλη, Σγουρού φαίνεται πως δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα ανοίξουν οι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας επικρατεί τόσο μεγάλη ένταση και αντιπαράθεση. Κάτι που βέβαια ήταν αναμενόμενο καθώς τα όσα συνέβησαν σε Μάνδρα και Μάτι είναι δύσκολο να μην επηρεάσουν τις εκλογές.

Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Αμαρουσίου φαίνεται ότι μπορεί να είναι ο επόμενος περιφερειάρχης. Αντίθετα η Ρένα Δούρου με δεδομένη την δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει τόσο για τις ευθύνες της στις πυρκαγιές και τις πλημύρες όσο και για το ύφος της κινδυνεύει να μην περάσει στον δεύτερο γύρο αφήνοντας αντίπαλο του Γιώργου Πατούλη, τον Γιάννη Σγουρό, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες η επιδίωξη της ΝΔ είναι να μην πάει καμία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την Πειραιώς, αλλά και με μετρήσεις κοινής γνώμης, εκτός από την Αττική σίγουρες (μερικές από το πρώτο γύρο) θεωρούνται οι περιφέρειες Ηπείρου (Αλέξανδρος Καχριμάνης), Κεντρικής Μακεδονίας (Απόστολος Τζιτζικώστας) Δυτικής Μακεδονίας (Γιώργος Κασαπίδης), Θεσσαλίας (Κώστας Αγοραστός). Θετικές είναι οι προβλέψεις και για το Νότιο Αιγαίο (Γιώργος Χατζημάρκος).

Αντίθετα στην Πελοπόννησο ο θάνατος του εικονολήπτη από βεγγαλικά το Πάσχα και οι δηλώσεις του δήμαρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα φαίνεται πως περιόρισαν την δυναμική του και χάρισαν πόντους στον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τον Φάνη Σπανό στην Στερεά Ελλάδα ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τον ορμητικό Απόστολο Γκλέτσο.

Στην Δυτική Ελλάδα ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος στηρίζεται από ΚΙΝΑΛ αλλά και από ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται πως έχει κόψει στροφές και απειλείται από τον Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος στηρίζεται από την ΝΔ.

Στην Κρήτη πολύ πιθανή είναι η επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη ο οποίος στηρίζεται από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος σε τρείς περιφέρειες αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων υπάρχει πιθανό ενδεχόμενο στον δεύτερο γύρο να περάσουν ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ και ο αντάρτης.

thetoc

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ