Δημοσκόπηση Alco: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και το θρίλερ για την τρίτη θέση

Δημοσκόπηση Alco: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και το θρίλερ για την τρίτη θέση

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% στην πρόθεση ψήφου και με 6,3% στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Alco για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του OPEN με την Έλλη Στάη.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταλαμβάνει ποσοστό 26,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,8%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5%, η Χρυσή Αυγή με 5%, το ΚΚΕ με 4,4%, η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,3%, η Ελληνική Λύση με ποσοστό 2,2%, το Ποτάμι με ποσοστό 1,7%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,6%, το Μερα25 με ποσοστό 1,5%, οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 1,4% και η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 1%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 11,3%, ενώ ποσοστό 9,6% δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία. 3,7% αναφέρει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα και 2,1% λευκό.

Στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 29,9%, ΣΥΡΙΖΑ 23,6%, ΚΙΝΑΛ 5,7%, Χρυσή Αυγή 5,7%, ΚΚΕ 5%, Ένωση Κεντρώων 2,6%, Ελληνική Λύση 2,5%, Ποτάμι 1,9%, Λαϊκή Ενότητα 1,8%, Μέρα25 1,7%, ΑΝΕΛ 1,6%, Πλεύση Ελευθερίας 1,1%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει ένα ποσοστό 4,2%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστών βρίσκεται στο 12,7%.

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο γκάλοπ της Alco που είχε παρουσιαστεί στην εκπομπή OPEN Mind με την Ελλη Στάη στις 9 Μαίου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μειώνεται ελαφρώς. Τότε βρίσκόταν στις 5,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και στις 6,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων. Σημειώνεται ότι εκείνη η δημοσκόπηση δεν είχε συμπεριλάβει τον αντίκτυπο των ανακοινωθέντων από την κυβέρνηση μέτρων.

Στατιστικά όρια και συσπειρώσεις

Αναφορικά με τα στατιστικά όρια στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη δημοσκόπηση αυτά διαμορφώνονται ως εξής: Για τον ΣΥΡΙΖΑ από 21% μέχρι 26,2% και για τη ΝΔ από 27,1% μέχρι 32,7%. Για τα υπόλοιπα κόμματα τα στατιστικά όρια έχουν  ως εξής:

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για παραμονές εκλογικής αναμέτρησης και συγκεκριμένα στο 56%. Ποσοστό 12% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, ενώ ένα ποσοστό 11% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ. Ποσοστό 3% εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΚΙΝΑΛ, ένα άλλο 3% ΚΚΕ και ένα άλλο 3% αναφέρει ότι θα απέχει. Τέλος ποσοστό 12% αναφέρει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Αντιθέτως, σταθερά υψηλή εμφανίζεται η συσπείρωση της ΝΔ, η οποία φτάνει το 85%. Από εκείνους που ψήφισαν ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015, ποσοστό 8% δηλώνει σήμερα αναποφάσιστο, ποσοστό 2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 2% αναφέρει ότι θα ψηφίσει Ελληνική Λύση, ενώ ένα ποσοστό 2% εμφανίζεται έτοιμο να ψηφίσει άλλο κόμμα. Ένα άλλο 2% δηλώνει ότι θα απέχει.

Το προφίλ των αναποφάσιστων

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους αναποφάσιστους και το πως αυτοί θα καθορίσουν εν τέλει το ποσοστό της διαφοράς. Η έρευνα της Alco παρέχει και σε αυτό το σημείο ιδιαίτερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το προφίλ των αναποφάσιστων.

Ειδικότερα, ένας στους τρεις είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ενώ ποσοστό 15% είχε ψηφίσει ΝΔ. Δείτε αναλυτικά τον πίνακα.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας

Στο ερώτημα ποιον ευνοεί η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το μεγαλύτερο ποσοστό (37%) απαντά κανέναν από τους δύο. Ποσοστό 20% απαντά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό 12% τη ΝΔ και ποσοστό 18% απαντά ότι ευνοεί άλλα κόμματα.

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ένας στους δύο απαντά ναι (51%), ενώ ένα 39% απαντά αρνητικά.

Στο ερώτημα ποια πολιτική, του κ. Τσίπρα ή του κ. Μητσοτάκη, διασφαλίζει περισσότερο τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς τους, ποσοστό 28% απάντησε του κ. Μητσοτάκη και ποσοστό 23% του κ. Τσίπρα. Νικητής, ωστόσο, εμφανίστηκε ο κανένας με ποσοστό 42%. Με βάση τη σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση, ο αντίκτυπος των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φαίνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα, να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Τέλος, στο ερώτημα ποιο κόμμα θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, ποσοστό 55% απαντά η ΝΔ (33% βλέπει μικρή διαφορά και 22% μεγάλη διαφορά) και μόλις 17% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (15% με μικρή διαφορά και 2% με μεγάλη διαφορά).

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα