Συνάντηση Γιώργου Κατρούγκαλου με το νέο πρόεδρο των Σκοπίων

Συνάντηση Γιώργου Κατρούγκαλου με το νέο πρόεδρο των Σκοπίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε σήμερα συνάντηση στα Σκόπια με τον νέο Πρόεδρο της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, μετά την τελετή ορκωμοσίας του δεύτερου.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετέφερε στον νέο Πρόεδρο τις ευχές της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας για αίσια και επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του στο νέο, θετικό, όπως το χαρακτήρισε, κλίμα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε στη συνάντηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συμβάλει στη σταθερότητα όλων των χωρών της περιοχής.

 

Από τη μεριά του, ο Στέβο Πεντάροφσκι τόνισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγονται προοπτικές για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε ότι η χώρα του αναμένει τη στήριξη της Ελλάδας, στην προσπάθεια της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε επίσης συνάντηση στα Σκόπια και με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην οποία εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Ο Στέβο Πεντάροφσκι ορκίστηκε το μεσημέρι Πρόεδρος της χώρας, μετά την επικράτησή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή.

 

Στην τελετή της ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της γείτονος ο νέος Πρόεδρος της χώρας σημείωσε ότι προτεραιότητά του θα αποτελέσει η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

 

Στην τελετή ορκωμοσίας του Στέβο Πεντάροφσκι παραβρέθηκαν ακόμη οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί.

 

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι διαδέχτηκε στο αξίωμα του Προέδρου των Σκοπίων τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος της χώρας δύο θητείες.

 

Πηγή: Protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Nikol K.
Σχολιάστε το άρθρο: