Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και ομάδων βουλευτών που έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 274 βουλευτές.

Από τη ψηφοφορία απείχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατική Συμπαράταξης. Συμμετείχε για λόγους συμβολικούς ο εισηγητής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΣΥ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έπρεπε κανένα άρθρο να υπερψηφιστεί με 180 ψήφους.

Απείχε και η Ένωση Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη ο οποίος και σήμερα κράτησε διαφορετική στάση. Στελέχη του κόμματος έλεγαν πάντως ότι  γραμμή της  Ένωσης Κεντρώων  ήταν ψήφος κατά συνείδηση.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης οι Πάνος Καμμένος, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Κασαπίδης, και ο Στάθης Παναγούλης.  

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Η διαδικασία

Στους βουλευτές είχε διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β' Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.

Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.

Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες. 

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Αργά σήμερα το απόγευμα θα δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από ένα μήνα θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία.

Τα υπό αναθεώρηση άρθρα που «μπήκαν» στα ψηφοδέλτια έφτασαν τα 151. Ωστόσο η ΝΔ θα στηρίξει μόνο πέντε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η κατεύθυνση των διατάξεων αυτών δεσμεύει την επόμενη Βουλή.

Πρόκειται για τις ακόλουθες διατάξεις:

- Άρθρο 32 §4 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής

- Άρθρο 32§5 για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής

-Άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας

-Άρθρο 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων της ποινικής ευθύνης των Υπουργών.

-άρθρο 101 Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

Οι προαναφερόμενες διατάξεις αναμένεται να συγκεντρώσουν με ευκολία 180 ψήφους και ως εκ τούτου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα