Γιατί ο Τσίπρας έκανε πίσω στο θέμα του Κανονισμού της Βουλής

Γιατί ο Τσίπρας έκανε πίσω στο θέμα του Κανονισμού της Βουλής

Στην απόφαση να μην προχωρήσει σε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής κατέληξε ο πρωθυπουργός, ενώ απέστειλε και σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Όπως ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC, τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου για το αν θα έπρεπε να γίνει η τροποποίηση στην διάταξη που αφορά την διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων ώστε να την «γλιτώσουν» οι ΑΝΕΛ. Και τούτο διότι, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η κατάσταση έμοιαζε να οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Αν τελικώς γίνονταν οι αλλαγές στον Kανονισμό της Bουλής η κυβέρνηση θα κατηγορείτο για οπισθοχώρηση μετά τις απειλές του Πάνου Καμμένου, ενισχύοντας το επιχείρημα της ΝΔ περί “εκβιαζόμενου πρωθυπουργού”. Εάν από την άλλη, δεν γίνονταν οι αλλαγές η κυβέρνηση θα ρίσκαρε ένα νέο σκληρό γύρο αντιπαράθεσης με τον “απασφαλισμένο” πλέον Πάνο Καμμένο.

Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό κόστος που θα δημιουργείτο από την εικόνα μιας κυβέρνησης που "άγεται και φέρεται" από τον Πάνο Καμμένο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που θα φέρει μια νέα σύγκρουση με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ. “Εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης”, σημείωσε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.

Η τελευταία παράγραφος

Την ίδια στιγμή, πάντως, εντύπωση προκάλεσε η τελευταία παράγραφος της επιστολής του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής για την ερμηνεία του άρθρου του Κανονισμού που αφορά το θέμα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. “Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απομένει να φανεί εάν κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής που συνεδριάζει από το μεσημέρι.

Νέες βολές από τη ΝΔ

Από τη μεριά της η ΝΔ, δια της εκπροσώπου Μαρίας Σπυράκη, ανέφερε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν τίθεται θέμα αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην εγείρει τέτοιο ζήτημα. Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει “πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του κ. Καμμένου”.

Η κ. Σπυράκη τόνισε πως τελικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην αλλάξει τον Κανονισμό όταν πριν από μία εβδομάδα ο εκπρόσωπός του έλεγε άλλα. Ο εκβιαζόμενος πρωθυπουργός που βασίζεται στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου, συνέχισε η κ. Σπυράκη, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός του αγνοώντας ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση την Βουλή. Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας που το μόνο που κατάφερε είναι να έχει μία πλειοψηφία με σημαία ευκαιρίας, είναι έτοιμος να ενδώσει στις πιέσεις του άλλοτε αναντικατάστατου εταίρου του.

Σενάρια για ένταξη των “6” στον ΣΥΡΙΖΑ;

Εν τω μεταξύ, το σενάριο της ένταξης των 6 βουλευτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Μιλώντας στο ρ/φ 24/7 και ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών ο κ. Βερναρδάκης δήλωσε ότι “Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε πίεση”. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία των 151 θα φανεί στη Βουλή και είπε ότι θα μελετηθεί και το σενάριο προσχώρησης αν χρειαστεί των 6 που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε επίσης ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα εκφραστεί η διεύρυνση που επιδιώκει το κόμμα.

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα