Η ώρα της αλήθειας για την ΚΟ των ΑΝΕΛ έφτασε. Τα σενάρια διάσωσης

Η ώρα της αλήθειας για το μέλλον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ έφτασε. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αφού έδωσε χρόνο μιας σχεδόν εβδομάδας στον Πάνο Καμμένο, αναμένεται να παραδώσει σήμερα την έδρα του, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει από χθες. «Αυτή την έδρα τη χρωστάω (στους ΑΝΕΛ) και θα την παραδώσω αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι είχε έτοιμη την παραίτησή του από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ο ίδιος δεν θα έδινε «ξαφνικό θάνατο στο κόμμα» με το οποίο εξελέγη.

Εκείνη που απομένει να φανεί είναι εάν η παραίτηση Παπαχριστόπουλου θα σηματοδοτήσει και νέες εξελίξεις στην κοινοβουλευτική γεωγραφία, οδηγώντας στη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η ΚΟ του κόμματος αριθμεί 6 βουλευτές. Με την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, την έδρα αναμένεται να λάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, ο οποίος έχει θέσει εαυτόν εκτός ΑΝΕΛ. Συνεπώς η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα πέσει στους 5 βουλευτές. Τα πράγματα θα ήταν σχετικά εύκολα εάν και οι 5 αυτοί βουλευτές είχαν εκλεγεί από την αρχή με το ίδιο κόμμα, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τον κ. Αριστείδη Φωκά, ο οποίος μετέγράφη προσφάτως στο κόμμα, ενώ είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.

Η μάχη των ερμηνείων και η απειλή “πολέμου”

Η ερμηνεία που προβάλλουν οι ΑΝΕΛ, επικαλούμενοι γνωμοδότηση του 2013, είναι ότι η πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής αφορά στην αρχική συγκρότηση των ΚΟ, οπότε στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος εφαρμογής του. Απομένει ωστόσο να φανεί εάν η ερμηνεία αυτή θα υιοθετηθεί και από το Προεδρείο της Βουλής, η οποία βεβαίως έχει και τη δυνατότητα να ζητήσει την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Ήδη από την Πέμπτη, πάντως, ο Πάνος Καμμένος σε πολύ υψηλούς τόνους προειδοποίησε με “κήρυξη πολέμου” εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εάν τα πράγματα οδηγηθούν στη διάλυση της ΚΟ του κόμματός του. “Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά να ξέρουν ότι έχουμε πλέον πόλεμο” είπε με νόημα και πρόσθεσε: “Εάν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι παρέλαση δεν θα κάνουμε”, εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα φτάσει μέχρι την 25η Μαρτίου.

Σενάρια διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Ωστόσο, η διπλή παρέμβαση που έγινε από δύο κυβερνητικά στελέχη έκανε τα σενάρια για “επιχείρηση διάσωσης” της ΚΟ των ΑΝΕΛ να φουντώσουν. “Δεν είναι ούτε ηθικά, ουτε πολιτικά ορθό να διαλύονται ΚΟ κομμάτων που έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές μπορεί να επιλέγουν να αποχωρούν” είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Πρέπει το θέμα να συζητηθεί. Σκοπεύουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση”.

Την ακριβή κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είχε δώσει νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα”. “Τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους θα εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα μετά από τροποποίηση στον Κανονισμό της Βουλής που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις τις επόμενες μέρες", είπε χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ποιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο των όσων εξετάζει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθεί ένας τρόπος προσωρινής παράτασης του βίου της ΚΟ των ΑΝΕΛ, μέχρι να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανόν η επίσημη ανεξαρτητοποίηση του κ. Κουικ από τους ΑΝΕΛ να πάρει μια ολιγοήμερη αναβολή. Επιπρόσθετα, η όποια ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την περίπτωση του Ποταμιού, του οποίου η ΚΟ διαλύθηκε μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Αμυρά.

Το μέτωπο Μαξίμου - Καμμένου

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται να “σηκώσει το γάντι” και να απαντήσει στις συνεχείς επιθέσεις του Πάνου Καμμένου. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών.

“Ως κυβέρνηση κρατάμε την έτνιμη την ειλικρινή και την επιτυχημένη συνεργασία που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Δεν πρόκειται να σχολιάσω οτιδήποτε άλλο. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε κανενα λόγο να προχωρήσει σε προτάσεις οποιασδήποτε συναλλαγής” ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης περιστατικών “γκαζόζας”. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις λύσεις που προτάθηκαν είναι να δίνεται η δυνατότητα εκ των προτέρων τοποθέτησης της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.

thetoc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ