Με το φόβο της άμεσης διάλυσης των ΑΝΕΛ ο Καμμένος απασφάλισε κατά ΣΥΡΙΖΑ

Με το φόβο της άμεσης διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας λόγω επικείμενης παραίτησης του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της αντικατάστασής του από τον -ήδη εκτός ΑΝΕΛ- Τέρενς Κουίκ, ο Πάνος Καμμένος ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 

 Το κόμμα του απειλείται με διάλυση, αφού από την στιγμή που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του. Επιλαχών για να την καταλάβει είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όμως έχει διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ και έτσι η έδρα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, χάνεται αφού ή θα ανεξαρτητοποιηθεί ή θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα.

Έτσι, οι ΑΝΕΛ μένουν με 4 βουλευτές, αφού ο Αριστείδης Φωκάς που πρόσφατα προσχώρησε στο κόμμα Καμμένου, έχει εκλεγεί με άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα με την Ένωση Κεντρώων και άρα δεν προσμετράται. Με άλλα λόγια για να συνεχίσει να έχει Κ.Ο. ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να έχει πέντε βουλευτές που να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

Οι 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ αυτή την στιγμή είναι: Ο Πάνος Καμμένος, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Κώστας Ζουράρις και ο Κώστας Κατσίκης.

Ο Πάνος Καμμένος λοιπόν ψάχνει αυτόν τον έναν βουλευτή που θα σώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Τρεις είναι οι βουλευτές που μπορεί να του δώσουν σανίδα σωτηρίας.

Ο Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος όμως σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει.

Ο Δημήτρης Καμμένος ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποκλείει το ενδεχόμενο προς το παρόν εκτός και αν ο Πάνος Καμμένος αποδεχθεί τους όρους που του έχει θέσει.

Και τέλος, υπάρχει ο Γιώργος Λαζαρίδης ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 από τους ΑΝΕΛ. Μιλώντας στο newsit.gr απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας ξανά με τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «όταν είχα ζητήσει εγώ να υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έγινε αποδεκτό κάτι το οποίο ζήτησε χθες ο Πάνος Καμμένος και πλέον είναι αργά. Επίσης, είχα ζητήσει να αποσυρθούμε νωρίτερα από την κυβέρνηση πράγμα που ούτε κι αυτό έγινε αποδεκτό και τέλος οι καταγγελίες περί αποστασίας που έκανε για το πρόσωπό μου όταν αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ». Στο ερώτημα αν τον έχουν προσεγγίσει είπε: «έχουν έρθει διάφοροι, χαιρετιόμαστε με τον Πρόεδρο αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα».

Ο Πάνος Καμμένος, επιμένει στις καταγγελίες του για σχέδιο διάλυσης των ΑΝΕΛ, καλώντας εκ νέου σε μαζικές παραιτήσεις βουλευτών για να μπλοκαριστεί η ψήφιση της συμφωνίας.

Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανήλθε με tweet το πρωί της Παρασκευής, γράφοντας:

«Μέχρι τις 14:00 μπορούμε να μπλοκάρουμε την ψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών παραιτούμενοι 101 βουλευτές, υπογράφω την δική μου παραίτηση πρώτος, αποδείξτε κ Μητσοτάκη ότι δεν θα ανακουφιστείτε με την ψήφο των εφιαλτών ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ».

«Νιώθω προδομένος»

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ FM το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε μεταξύ άλλων: «Δεν είχα έντιμη συνεργασία, η εντιμότητα της συνεργασίας έληξε με το που είδε ο Τσίπρας ότι ο Κοτζιάς έλεγε ότι έχουμε την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο αποστασίας με υπουργικές καρέκλες και δούλευαν πίσω από την πλάτη μου αυτά τα σενάρια.

Νιώθω προδομένος. Αν μείνουν με τις καρέκλες. Έχουμε σχέδιο αποστασίας που σχεδιάστηκε από τον πρωθυπουργό και εκτελέστηκε».

«Ο Βούτσης θέλει να παρερμηνεύσει τον κανονισμό που λέει ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχουν πέντε βουλευτές από την ίδια εκλογή και να το κάνει με απόφαση του συμβουλίου των προέδρων της Βουλής, έτσι φαίνεται η αγωνία Τσίπρα να υπουργοποιήσει τον Κουίκ» είπε στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην καταγγελία του ότι θέλουν να διαλύσουν την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. 

«Θα προσπαθήσω να παλέψω το πραξικόπημα του Βούτση να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό της Βουλής. Ήμουν με συνταγματολόγους με γνωμοδοτήσεις που λένε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαλύσει την ΚΟ», πρόσθεσε.

Επιμένοντας στα περί σχεδιασμού ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός δείχνει ότι ο Τσίπρας πέραν του ότι ήθελε να κλέψει βουλευτές για να έχει πλειοψηφία και δεν του βγήκε κεντροαριστερή αλλά κεντροδεξιά με αποστάτες, είναι κυβέρνηση αποστατών».

«Επεξεργάζονται σχέδια διάλυσης των ΑΝΕΛ»

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είπε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που ομιλεί ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε αυτή τη Βουλή, καθώς "η ομάδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής ήδη επεξεργάζεται το σενάριο της διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπως έκανε με το Ποτάμι".

"Αυτό δεν σημαίνει ότι θα φιμωθούμε, ότι θα δεχθούμε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και ότι δεν θα αντισταθούμε σε μια απόλυτη αχαριστία απέναντι σε έναν εταίρο σας που ήταν δίπλα σας τέσσερα χρόνια και είμαστε περήφανοι που βγήκε η Ελλάδα από τα μνημόνια" πρόσθεσε.

Όπως, ανέφερε, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε έναν δημοσιογράφο "να διαβάσουν μαζί το άρθρο 15 του Κανονισμού της Βουλής και του εξήγησε ότι όταν μείνουν 5 βουλευτές σε μια ΚΟ πρέπει να είναι εκλεγμένοι από το ίδιο ψηφοδέλτιο", σημειώνοντας "τώρα εξηγείται γιατί ο κ. Κουΐκ γίνεται υπουργός καθώς όταν παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος θα τον αντικαταστήσει προκειμένου να φύγει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ".

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του, ομολόγησε ότι δεν το περίμενε από τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε ότι "αυτό ήταν άκρως προσχεδιασμένο". Έκανε λόγο για «απόλυτη αχαριστία». 

Είπε ότι "αν φύγουμε έτσι" θα γίνει αντιληπτό από τον ελληνικό λαό ότι οι ΑΝΕΛ δεν έκαναν καμία συναλλαγή και δεν "έστησαν" το "Σκοπιανό".

Πηγές ΝΔ: «Ο ψεκασμένος κ. Καμμένος εξακολουθεί να διακινεί ανοησίες»

«Ανοησίες» χαρακτηρίζουν πηγές της ΝΔ την πρόταση του Πάνου Καμμένου για παραίτηση 101 βουλευτών με στόχο να μπλοκαριστεί η διαδικασία της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν πως «ο ψεκασμένος κ. Καμμένος εξακολουθεί να διακινεί ανοησίες», καθώς «αγνοεί ακόμη και το Σύνταγμα από το οποίο ρητά προκύπτει ότι η βουλή δεν διαλύεται και δεν προκηρύσσονται εκλογές ακόμη κι αν παραιτηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης». «Παρόλα αυτά η δική του παραίτηση, όπως και των προθύμων που στήριξαν την κυβέρνηση Τσίπρα είναι καλοδεχούμενη και πριν από τις 2 το μεσημέρι. Θα είναι η απαρχή εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος» καταλήγουν στη ΝΔ.

με πληροφορίες απο thetoc, newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα