Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για δηλώσεις Νίμιτς και σύνταγμα της πΓΔΜ. Το κατέθεσε ο Κατρούγκαλος

Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για δηλώσεις Νίμιτς και σύνταγμα της πΓΔΜ. Το κατέθεσε ο Κατρούγκαλος

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη Νέα Δημοκρατία να ανεβάζει τους τόνους και να ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει το νέο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, ειδάλλως "οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν". 

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει μια σειρά από ενστάσεις για τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, αλλά και για τη ρηματική διακοίνωση της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Με... Νίμιτς απαντά το Μαξίμου 

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου επικαλέστηκε τις δηλώσεις που έκανε ο Μάθιου Νίμιτς, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρει: "εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια "ταχεία λύση" σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα".

Το Μαξίμου "συστήνει" δε στον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει τις δηλώσεις καθώς " "βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία "θα απαιτούσε χρόνια", ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών". 

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου αναφέρει:

"Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες μέρες κορόιδευε όλη την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου "Μακεδονία".

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ.

Όχι ότι θα του δοθεί ποτέ η εντολή από τον ελληνικό λαό, αλλά τον καλούμε να διαβάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία "θα απαιτούσε χρόνια", ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών".

ΝΔ: Καμία αξία η δήλωσή του

Από τη πλευρά της ΝΔ , ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ανέφερε:  "Δεν έχει καμία αξία η δήλωση Νίμιτς. Υπάρχει μία Συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση τη συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μία συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν, όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία αλλά ερμηνευτικά, αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης, δεν θα είχε καμία σημασία" τόνισε ο καθηγητής.

"Καταθέστε το επίσημο νέο σύνταγμα της πΓΔΜ"

"Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν" αναφέρει την ίδια στιγμή σε αναλυτικό της σημείωμα η ΝΔ και προσθέτει: 

"Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό.

Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο:

• Tο υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.

• Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ν.Δ.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.

Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κ.λ.π.) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η Ν.Δ. αξιώνει το αυτονόητο: Nα κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο  καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο". 

Το σύνταγμα κατέθεσε ο Κατρούγκαλος 

Το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ κατέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Eίναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα