Και τώρα Συμφωνία των Πρεσπών: Το βλέμμα στο Ποτάμι, διεργασίες στο ΚινΑλ

Και τώρα Συμφωνία των Πρεσπών: Το βλέμμα στο Ποτάμι, διεργασίες στο ΚινΑλ

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν αναμενόμενη, συνεπώς στη ΝΔ προετοιμάζονται τώρα για την επόμενη μεγάλη μάχη, η οποία είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιλώντας στη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του, οι οποίες συνοψίζονται σε δύο βασικές παρατηρήσεις: πρώτον, ότι επιδιώκει εξαντλητική κοινοβουλευτική διαδικασία κι όχι διαδικασίες εξπρές για την κύρωση των Πρεσπών.

Δεύτερον, για μία ακόμη φορά απηύθυνε προειδοποίηση ότι η ΝΔ δεν θα δεχθεί οποιεσδήποτε αλλαγές στη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι επιχειρεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Αφορμή η μεθόδευση ν’ αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, λόγω της αποχώρησης των (μισών) ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθήσει να έχει την πλειοψηφία και να μη συναντήσει εμπόδια στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.


Την ίδια στιγμή, στην οδό Πειραιώς δηλώνουν έτοιμοι για μια τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του ο πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής. «Καλοδεχούμενες οι εκλογές, καλοδεχούμενο και το debate. Συνήθως το debate το ζητάει αυτός που πρόκειται να χάσει», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο, τέλος, έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους και στο Ποτάμι, του οποίου συνεδριάζει απόψε το Πολιτικό Συμβούλιο, με βασικό αντικείμενο τη στάση του στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η αινιγματική αποστροφή του Σταύρου Θεοδωράκη στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή πως ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση αφήνει υπονοούμενα ότι μπορεί ν’ αλλάξει πάλι στάση, να εγκαταλείψει τις σκέψεις για αποχή και να επανέλθει στην αρχική του θέση, δηλαδή το Ποτάμι να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών πλην των Αμυρά-Ψαριανού.

Την ίδια στιγμή, και η δήλωση της Φώφης Γεννηματά σε δημοσιογράφους πως δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για το Κίνημα Αλλαγής στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες φαίνεται πως υπαγορεύεται από την πρόθεση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να στηρίξει τη συμφωνία – ίσως κι άλλου ενός βουλευτή από το… ιστορικό ΠΑΣΟΚ – αλλά και την επιθυμία της επικεφαλής του ΚινΑλ να μην υπάρξει ρήξη με τη ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η στάση του ΚινΑλ στη συμφωνία των Πρεσπών και η άποψη Θεοδωράκη πως πρέπει να υπερψηφιστεί η συμφωνία υπήρξε η αφορμή για την οποία το Ποτάμι εγκατέλειψε τη Χαριλάου Τρικούπη…

Του Αιμίλιου Περδικάρη

 Με 151 «ναι» και 148 «όχι» η κυβέρνηση έλαβε τελικά ψήφο εμπιστοσύνης ύστερα από την ολοκλήρωση της διήμερης διαδικασίας στη Βουλής η οποία και σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις.

Πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση υπερψήφισαν ακόμη έξι βουλευτές.

Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάσης Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

Τα «όχι» ήταν 148, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, που δεν ήταν παρών στη Βουλή γνωστοποίησε μέσω επιστολής ότι αν βρισκόταν στη Βουλή θα ψήφισε «όχι», αλλά με βάση τον κανονισμό η ψήφος αυτή δεν προσμετράτε.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι «σήμερα το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης  στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να κυρώσει η Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα, χθες το βράδυ η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με ρηματική της διακοίνωση γνωστοποίησε ότι από πλευράς της, ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και πλέον το «μπαλάκι», περνάει στην ελληνική πλευρά.

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης κυκλοφόρησε έντονα μία πληροφορία ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εισαγόταν προς συζήτηση στη Βουλή αμέσως μετά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να ψηφιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, τη φήμη αυτή διέψευσε επίσημα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Το Ποτάμι βρίσκεται στην «πρέσα» μετά και την διαγραφή του κ. Δανέλλη, καθώς αλλάζουν διαρκώς οι θέσεις που εκφράζουν οι βουλευτές του για το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η συζήτηση πριν από τη ψηφοφορία, τόνισε ότι «ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης για την σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι δεν έχει επιχειρήματα για να αντικρούσει το κυβερνητικό έργο και η έλλειψη αφηγήματος τον οδηγεί σε ακραία πόλωση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη διαδικασία, ως «την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ότι προχώρησαν σε «σικέ διαζύγιο» και ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι μια κυβέρνηση «κουρελού».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, του είπε, «θα σκίζατε τα μνημόνια, αλλά σκίσατε τη μεσαία τάξη», συμπληρώνοντας όμως ότι ούτε η Δεξιά του Μητσοτάκη αποτελεί λύση.

Ο ΓΓ. Του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε μία σειρά τους λόγους για τους οποίους πρόκειται να καταψηφίσει την κυβέρνηση, στη σχετική ψηφοφορία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και θετική ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλαξε στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών το Νοέμβριο και δεν υπήρξε ειλικρινής μαζί του, ενώ τον κάλεσε να σταματήσει τη διαδικασία και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χαρακτήρισε ως εθνική μειοδοσία της παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας και υπογράμμισε ότι «η σημερινή Βουλή, δεν εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού».
Η πρόκληση των Πρεσπών

Όποτε κι αν κατατεθεί πάντως στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, η πρόκληση για την κυβέρνηση θα είναι ξεκάθαρη: να εξασφαλίσει και πάλι κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Μάλιστα, παρότι η συμφωνία μπορεί να κυρωθεί και με λιγότερες από 151 ψήφους (με απλή πλειοψηφία των παρόντων), ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι αν δε συγκεντρωθούν 151 ψήφοι, θα υπάρχει ζήτημα περιορισμένης ισχύος της συμφωνίας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός βρήκε τους έξι βουλευτές για την ψήφο εμπιστοσύνης, δε σημαίνει ότι οι έξι αυτοί βουλευτές θα ψηφίσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, τουλάχιστον ένας από αυτούς, ο Κώστας Ζουράρις, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα την ψηφίσει, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση για το θέμα από την Κατερίνα Παπακώστα, την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη. Αντίθετα, πιο σίγουρο δείχνει το «ναι» των Σπύρου Δανέλλη και Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ερωτηματικό, και πιθανόν «καταλύτης», για την έκβαση της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία τον Πρεσπών είναι η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι. Αν και αρχικά φαινόταν να υπάρχει θετική διάθεση από τους περισσότερους βουλευτές του κόμματος απέναντι στη συμφωνία, η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Ποτάμι, και πλέον υπάρχουν σαφείς υπόνοιες ότι μπορεί η στάση των βουλευτών του να αλλάξει, επηρεάζοντας και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με δεδομένο ότι οι βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, διάκεινται αρνητικά απέναντι στη συμφωνία. «Κλειδί» ενδέχεται να αποτελέσει και η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από το περιβάλλον του οποίου διαρρέει ότι θέλει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας.

Θεωρείται πάντως βέβαιο πως το πολιτικό θερμόμετρο, εν μέσω χειμώνα, θα δείχνει πολύ υψηλές «θερμοκρασίες» για αρκετό καιρό ακόμα, με φόντο φυσικά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρα, δεδομένης και της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού.
Η πρόσκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για ντιμπέιτ

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε ντιμπέιτ τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών σε οποιοδήποτε κανάλι ακόμα και «στο ΣΚΑΪ να σπάσουμε το εμπάργκο, με οποιονδήποτε δημοσιογράφο, ακόμα και με αυτούς που σας γράφουν τα σκονάκια», είπε.

«Εσείς έχετε φωνές, εμείς έχουμε επιχειρήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να βλέπει με θετικό μάτι την πρόσκληση και να του λέει, σύμφωνα με πληροφορίες, «καλοδεχούμενο το debate, καλοδεχούμενες οι εκλογές».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα