Τουρκία σε Ελλάδα: Θα είναι βαρύ το τίμημα στις προκλήσεις

Τουρκία σε Ελλάδα: Θα είναι βαρύ το τίμημα στις προκλήσεις

 Κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα επιδιώκει η Τουρκία καθώς με μια ιδιαίτερα προκλητική δήλωση ανεβάζει τους τόνους και προειδοποιεί για βαρύ τίμημα. Ο τούρκος υπουργός εθνικής άμυνας διεμήνυσε πριν από λίγο πως οποιαδήποτε πρόκληση από την Ελλάδα δεν θα μείνει αναπάντητη και πως το τίμημα θα είναι βαρύ.

«Όλοι πρέπει να μαζέψουν το μυαλό τους να μην μπουν σε περιπέτειες. Η πιο σοβαρή μας συμβουλή είναι αυτή», είπε κάνοντας λόγο για προβοκάτσια σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο. «Όλοι πρέπει να μείνουν μακριά από τις προκλήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το τίμημα θα είναι βαρύ», δήλωσε ο Ακάρ. «Αυτή είναι η συμβουλή δίνουμε», συμπλήρωσε.

Η δήλωση έρχεται εν μέσω ενός διημέρου που περιελάμβανε μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και μετά τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πως «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε».

Ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις και δια στόματος Πάνου Καμμένου ο οποίος απάντησε στην Τουρκία πως «Θα τους τσακίσουμε αν κάνουν ένα χιλιοστό».

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΒΊΝΤΕΟ)

Στο μεταξύ, περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (21/12/2018) στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η σύσκεψη διεξήχθη σε σύμπνοια, δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, αποτυπώνοντας το καλό κλίμα της συνεδρίασης.

Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρείχε στους εκπροσώπους των κομμάτων ενδελεχή και σε βάθος ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Οι εργασίες του προγραμματισμένου Συμβουλίου άρχισαν λίγα λεπτά μετά τις 11.00 και ολοκληρώθηκαν μετά τις δύο το μεσημέρι.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με προηγούμενο τηλεγράφημά του, στη χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή, Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή, Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, Ελευθέριος Καραγιάννης, και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι νέες προκλήσεις από το καθεστώς Ερντογάν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ κινούνται πέραν κάθε ορίου, γεγονός που αναγκάζει την Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική, να υψώσει τους τόνους απέναντι στον «σουλτάνο» και να θωρακίσει την άμυνά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος και το καθεστώς τους εκβιάζουν και απειλούν πλέον καθημερινά. Πολλοί εκτιμούν πως πρόκειται για κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτή η τακτική.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στα άκρα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της εμπόλεμης σύρραξης.

Και δεν εννοούμε απλά ενός «θερμού» επεισοδίου… εννοούμε κανονική μάχη που θα έβαζε «φωτιά» σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθώς, η ένταση θα ξεπερνούσε τα όρια ενός «τοπικού» επεισοδίου.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η λογική είναι άγνωστη λέξη για τον «σουλτάνο» Ερντογάν, είναι πιθανό η Τουρκία να επιχειρήσει μία «κλιμακούμενη» επίθεση κατά της Ελλάδας. Κλιμακούμενη εννοούμε πως με αφορμή ένα επεισόδιο στο Αιγαίο ή τον Έβρο, θα υψώσει πολεμικούς τόνους και θα κινηθεί προβοκατόρικα.

Για την Ελλάδα, οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο… δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε να παρακαλάει για βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων. Πρέπει να απαντήσει και να δράσει αστραπιαία και να απαντά σε κάθε τουρκική πρόκληση.

Αυτό ακριβώς έκανε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο στρατηγός έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία πως σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνική βραχονησίδα, η Ελλάδα θα τους ισοπεδώσει.

Δειτε το ρεπορτάζ του Alpha:

newsbomb.gr lifo.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα