Γαβρόγλου: Τέλος οι Πανελλήνιες. Εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις

Γαβρόγλου: Τέλος οι Πανελλήνιες. Εξήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις

Στο σχέδιο εισαγωγής στα πανεπιστήμια με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου επιμένει το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα το πρωί στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου χαρακτήρισε «τάξη φάντασμα» τη Γ' Λυκείου επαναλαμβάνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση με το απολυτήριο Λυκείου.

«Είμαστε κοντά να νομοθετήσουμε την τρίτη Λυκείου που είναι τάξη φάντασμα. Είμαστε μια χώρα χωρίς τρίτη Λυκείου και την ευθύνη έχει συνολικά η κοινωνία και όχι οι εκπαιδευτικοί. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο Λυκείου να έχουμε λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και πρόσβαση στα πανεπιστήμια με μόνο το απολυτήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας την κατάργηση των πανελλαδικών.

Από το βήμα της Βούλης ο Υπουργός Παιδείας περιέγραψε και το σχέδιο προσλήψεων στον χώρο της Παιδείας και ανακοίνωσε τον διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία.

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την επιταγή για αξιοκρατία και ισότιμη πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς να παραγνωρίζεται η προϋπηρεσία. Όμως δεν θα υπακούσουμε στους λαϊκισμούς της επετηρίδας» είπε ο κ. Γαβρόγλου και σημείωσε δε ότι θα διοριστούν και 600 εκπαιδευτικοί που έχουν δικαστικές αποφάσεις από το 2008.

 «Ο δικός μας προγραμματισμός δεν ήταν συνυφασμένος με το πόσα χρήματα έχει στη διάθεσή της η εκπαίδευση. Καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να κάνουμε μεγάλα βήματα. Να αξιοποιήσουμε και να καθιερώσουμε τον θεσμό τις υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, αίτημα 60 ετών, που γίνεται πράξη. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περισσότερα παιδιά και βρέφη στα σχολεία και περισσότεροι εργαζόμενοι και νηπιαγωγοί».

Ο κ. Γαβρόγλου έδωσε έμφαση και στην ένταξη 8.000 προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, αλλά και στο γεγονός ότι, «παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις ακραίων κύκλων στη Θράκη, δημιουργήσαμε πιλοτικά νηπιαγωγεία για παιδιά μειονοτήτων, ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα χωρίς να απολέσουν τη δική τους.

Επίσης, μίλησε για πρωτοβουλίες στην ειδική αγωγή που δεν αμφισβητούνται από κανέναν και για νέες δομές αυτοαξιολόγησης των σχολείων που κατήργησαν ένα τιμωρητικό διάταγμα.

«Για πρώτη φορά η νέα αρχιτεκτονική για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στα πανεπιστήμια του κέντρου και της περιφέρειας, που θα είναι ανοικτά στις διεθνείς συνεργασίες» υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα 10.000 ευρώ που θα δίνονται για κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

«Μέσα από τον προγραμματισμό μας, που ξεκίνησε από όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και με τη λογική ότι θα βγαίναμε από τα μνημόνια, ολοκληρώσαμε την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, εξορθολογίσαμε το δημοτικό και το γυμνάσιο, αναβαθμίζουμε ποιοτικά το λύκειο, χτίζουμε την αρχιτεκτονική της νέας ανώτατης εκπαίδευσης και προχωράμε στους διορισμούς 10.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα