Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Διεργασίες σε όλα τα επίπεδα είναι σε εξέλιξη εν’ όψει της έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.

Αφού ανακήρυξε επισήμως νεκρή τη συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος αποφάσισε αιφνιδίως να συγκαλέσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ συνέρχεται σήμερα το πρωί στις 10:30, στον απόηχο των διαφωνιών που υπάρχουν εντός του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι γνωστή η θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος και έχει συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας, στάση την οποία αναμένεται να υιοθετήσει και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Η προσοχή, ωστόσο, του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται κυρίως στο Ποτάμι. Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, με μία δήλωση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες υποστήριξε την ανάγκη για επίλυση της εκκρεμότητας του ονοματολογικού, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν αλλάζει θέση.

Δεν αλλάζει θέση, όμως, όσον αφορά γενικά την ανάγκη επίλυσης, ή –αυτό που είναι και το επίμαχο– όσον αφορά την υπερψήφιση της Συμφωνίας;

Την ίδια στιγμή, από πλευράς κυβέρνησης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη Συμφωνία, «με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα αυτής». Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,θα βρεθούν οι απαιούμενες ψήφοι για να περάσει η συμφωνία.

Αντιθέτως, τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία που εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και δικαιωθήκαμε απόλυτα γι’ αυτή μας την κριτική. Παραμένουμε προσηλωμένοι σ’ αυτή μας τη θέση και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει. Θα αγωνιστούμε για να μην κυρωθεί».

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα