Παρέμβαση Νίμιτς μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για την "μακεδονική γλώσσα"

Παρέμβαση Νίμιτς μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ για την "μακεδονική γλώσσα"

Παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών έκανε ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νίμιτς τηλεφώνησε στην κυβέρνηση της πΓΔΜ με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ για “Μακεδονική γλώσσα” και «Μακεδονία του Αιγαίου» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το newsit.gr, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Μάθιου Νίμιτς τις επόμενες ώρες. Μέσα στην επιστολή θα αναφέρεται η ενόχληση της ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζαεφ καθώς διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν να περάσει η συμφωνία για το Σκοπιανό που υπεγράφη στις Πρέσπες, στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται μέσα στην ημέρα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ αναφέροντας ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Καμμένος: Κανένα περιθώριο συμφωνίας με όσους εκφράζουν αλυτρωτικές επιδιώξεις

"Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας" διεμήνυσε προς την πΓΔΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Καμμένος παραβρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι από την πλευρά του Ποταμιού ζητούνται εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να ισχύσει τίποτα από αυτά που λέει ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να υπερψηφίσουν την συμφωνία. Ωστόσο κορυφαίοι παράγοντες του ποταμιού έλεγαν στο newsit.gr ότι μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αλλάξει από την στάση που έχει δηλώσει ότι θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης διαχρονικά για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE, Τράιτσο Ντίμκοφ, ότι με την αλλαγή του ονόματος σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες, αυτά που είπε ο Ζόραν Ζάεφ είναι εξοργιστικά.

«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών. Και όσον αφορά τους “Μακεδόνες” στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, γι’ αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια- από την ανεξαρτησία της ‘Μακεδονίας’ και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται ( υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα».

 Η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε φερόμενη τοποθέτηση του κ. Ζάεφ στο σκοπιανό κοινοβούλιο ότι μπορεί να δυνατή η διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διδάσκονται "Μακεδονικά" στην Ελλάδα

Για δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα φέρεται να έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το Σάββατο στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας και απαντώντας σε επικρίσεις από την πλευρά του VMRO, ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών επί της ουσίας προκύπτει ένα νέο κράτος, χωρίς ιστορικό παρελθόν, ο Ζάεφ αντέτεινε ότι με τη διμερή συμφωνία δίνεται η δυνατότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδαχθεί στην Ελλάδα.

Για τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία δεν έγινε σχεδόν τίποτα τα τελευταία 27 χρόνια, φέρεται να ανέφερε ο Ζάεφ σύμφωνα με τον ιστότοπο Βιέτσερ. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα τα «μακεδονικά να διδάσκονται στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα», ξεκαθαρίζοντας ότι ανήκει στη σλαβική οικογένεια και δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι η «μακεδονική γλώσσα» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη από το 1977, στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

με πληροφορίες από newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα