Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

 Ο αρχιεπίσκοπος έφτασε στις έξι ακριβώς στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι σε εξέλιξη η συνάντηση.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο  θα είναι εφ' όλης της ύλης αλλά θα επικεντρωθεί σε τρία ζητήματα.  Ο κ. Ιερώνυμος μαζί με τους Μητροπολίτες που θα αποτελούν την συνοδική επιτροπή αναμένεται να ζητήσουν διευκρινήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά την ουδετερότητα του θρησκεύματος που είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών . Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης έχουν ζητήσει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του δημοσίου με την εκκλησία. 

Σε αυτή την περίπτωση το Μαξίμου σκέφτεται να δίνεται μια ετήσια κρατική επιχορήγηση προς την εκκλησία ίση με το ποσό της μισθοδοσίας των ιερέων ώστε επικοινωνιακά να φανεί ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο πλευρών καθώς επί της ουσίας δεν αλλάζει η πηγή της μισθοδοσίας.

Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ένα ακόμα θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης στο Μαξίμου. Η εταιρεία που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά, «πάγωσε» επί ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ ουσιαστικά δεν προχώρησε παρά τις συνεχείς πιέσεις από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου.

Από την πλευρά της εκκλησίας κρατούν χαμηλούς τόνους με τον Αρχιεπίσκοπο να μην προσκομίζει επιστολή ή υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος» έλεγαν χαρακτηριστικά και τόνιζαν ότι πρόκειται για μια προκαταρκτική συνάντηση εφ όλης της ύλης.

Αμέσως μετά το τέλος του τετ α τετ μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου θα γίνουν κοινές δηλώσεις, ενώ αύριο θα συνεδριάσει εκ νέου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα