Παραίτηση Νίκου Κοτζιά: Το μήνυμα Τσίπρα η επικοινωνία με Ζάεφ και οι αντιδράσεις

Παραίτηση Νίκου Κοτζιά: Το μήνυμα Τσίπρα η επικοινωνία με Ζάεφ και οι αντιδράσεις

 «Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβω εγώ το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα ήταν απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία από κανέναν, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική συμφωνία. Δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση», ήταν το μήνυμα του Τσίπρα, αμέσως μετά την αποδοχή της παραίτησης του Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ως «κίνηση αποφασιστικότητας και πυγμής», με «αμιγώς πολιτικό κριτήριο να μην τεθεί σε διακινδύνευση η συλλογική προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη, την εδραίωση της αλλαγής σελίδας στα μνημόνια και τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν αναγγελθεί στη ΔΕΘ» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Κοτζιά.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, σηματοδοτεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη συνέχιση μέχρι τέλους του αγώνα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επισημαίνεται, δε, ότι το αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα ανεχτεί στο εξής καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν αποτελούσε μομφή προς τον κύριο Κοτζιά, με τον οποίο δεν υπήρχαν, εξάλλου, τέτοιες διαφορές.

Το τηλεφώνημα σε Ζάεφ

Μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού σε αυτή τη διαδρομή, κατά την οποία κάθε βήμα ήταν πιο δύσκολο από το προηγούμενο.

Τζανακόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά

«Πολιτικά ακατανόητη» και «μη ερμηνεύσιμη» χαρακτήρισε την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να παραιτηθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα Κοτζιάς ή Καμμένος. «Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο δίλημμα. Ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται από κανέναν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και εξήγησε ότι δεν υπήρξε καμία προσυμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων πριν από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Κουρουμπλής στον realfm: Ο Κοτζιάς έχει κάνει ένα πελώριο έργο προς όφελος της χώρας

«Υπάρχουν στιγμές δύσκολες και τριβές και ο κ. Καμμένος ενώ είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά έχει σταθεί σταθερά σε δύσκολες στιγμές, εγώ το έζησα στο υπουργικό συμβούλιο, πολλές φορές έχει έναν παρορμητισμό. Από εκεί και πέρα δεν έθεσε ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, ο Νίκος Κοτζιάς έχει κάνει ένα πελώριο έργο προς όφελος της χώρας. Είναι ένας άνθρωπος που έτρεξε, έχει ανοίξει πόρτες, έχει διαμορφώσει μία εικόνα της χώρας εξαιρετικά καλή και βεβαίως είναι και μαζί με τον πρωθυπουργό οι αρχιτέκτονες μίας υπέρβασης της χώρας σε μία εκκρεμότητα η οποία σερνόταν πάρα πολλά χρόνια» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στον realfm 97,8.

Ασημακοπούλου στον realfm: Το υπουργικό συμβούλιο έχει καταντήσει επεισόδιο πολιτικό survivor

«Δεν ξέρω εάν είναι εύκολος ο ρόλος του να αντιπολιτεύεσαι στην πολιτική παράνοια, γιατί αυτό ζούμε αυτή τη στιγμή. Υπήρχε μία διχογνωμία στον κυβερνητικό συνασπισμό και ο κυβερνητικός εταίρος που είχε τον κορυφαίο θεσμικό ρόλο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, είχε υποτίθεται διαφορετική γραμμή εξωτερικής πολιτικής στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών από τον κατεξοχήν διαπραγματευτή και υποστηρικτή της που ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς. Η επίλυση της διαφωνίας αυτής γίνεται με την παραίτηση αυτού που συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό, όχι εκείνου που διαφωνεί», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ασημακοπούλου μιλώντας στον realfm 97,8.

Καραθανασόπουλος στον realfm: Δεν είναι τυχαίο ότι η παραίτηση Κοτζιά ήρθε μετά την επιστροφή του Καμμένου από τις ΗΠΑ

«Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας μετά την παραίτηση Κοτζιά από τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Η αναβάθμιση του ρόλου σχετίζεται με την ταχύτερη υλοποίηση των σχεδιασμών και των συμφερόντων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος μιλώντας στον realfm 97,8.

Σκουρλέτης: Πιστεύω πως μετά το υπουργικό συμβούλιο θα αλλάξει η στάση του Καμμένου

O γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε πως η εξέλιξη της παραίτησης Κοτζιά δεν είναι ευχάριστη, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε τον κ. Καμμένο, έναντι του κ. Κοτζιά.

Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι δεν κατανοεί τους πολιτικούς λόγους της παραίτησης του κ. Κοτζιά, καθώς ο πρωθυπουργός αμέσως μετά με τις δηλώσεις του, κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της Συμφωνίας των Πρεσπών όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Παπαδημούλης: Ούτε ο Κοτζιάς, ούτε ο Καμμένος θα διευκολύνουν τα σχέδια του Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γράφει τα εξής: «Η θεωρία της ΝΔ για "κυβέρνηση που καταρρέει και ομηρεία Τσίπρα από Καμμένο", είναι πλήρως εκτός πραγματικότητας. Η δήλωση Τσίπρα είναι πυξίδα, συνέχειας, σταθερότητας και συνοχής. Ούτε ο Κοτζιάς, ούτε ο Καμμένος, θα διευκολύνουν τα σχέδια του @kmitsotakis».

Χρυσοβελώνη: H παραίτηση Κοτζιά δεν έγινε για πολιτικούς λόγους

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και σχολιάζοντας την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, τόνισε πως έγινε για προσωπικούς και όχι για πολιτικούς λόγους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό, η κυρία Χρυσοβελώνη,δήλωσε πως δεν μπορούμε να αναγάγουμε σε πρώτο θέμα το τι θα γίνει με το Σκοπιανό, όταν ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στην γείτονα χώρα, καθώς προηγούνται άλλα σημαντικότερα ζητήματα με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί η κυβέρνηση και η Συμφωνία των Πρεσπών, θα κριθεί όταν θα έρθει η ώρα.

Μπακογιάννη: Θέατρο παραλόγου η κυβέρνηση - Το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται

«Αυτό το υπουργικό συμβούλιο ήταν το αποκορύφωμα της σουρεάλ κατάστασης που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Από τη μια είχαμε έναν Πρωθυπουργό που παρακαλούσε τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και από την άλλη έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δήλωνε ότι θα ακολουθηθεί η εθνική γραμμή και ο ίδιος Πρωθυπουργός έδιωξε τον άνθρωπο που υποστήριζε την εθνική γραμμή και κράτησε εκείνον που δεν ήθελε να κρατήσει την εθνική γραμμή. Εάν αυτό δεν είναι θέατρο του παραλόγου τότε τι είναι;» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

 ΝΔ: Μείζον θέμα τα μυστικά κονδύλια: Καμμένος-Κοτζιάς να δώσουν στοιχεία

   Για μείζον πολιτικό ζήτημα κάνει λόγο η ΝΔ αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει, προσθέτοντας πως το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας.

«Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις» τονίζει η ΝΔ.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας. Η διαχείριση  των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις».

Βίντεο: Δηλώσεις Τσίπρα

Βίντεο: Δηλώσεις Τζανακόπουλου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα