Αποστάσεις Μαξίμου από το σχέδιο Β Καμμένου για το Σκοπιανό

Αποστάσεις Μαξίμου από το σχέδιο Β Καμμένου για το Σκοπιανό

Έντονη δυσφορία στο Μαξίμου προκάλεσε η πρόταση του κυβερνητικού εταίρου και μάλιστα στην Ουάσιγκτον για το Σκοπιανό την ώρα που στην γειτονική χώρα υπάρχουν σε εξέλιξη έντονες διεργασίες προκειμένου να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές.  

Κυβερνητικές πηγές παίρνονταν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο ανέφεραν χαρακτηριστικά  «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Είχε προηγηθεί το «άδειασμα» στον Πάνο Καμμένο από τον Γιώργο Κατρούγκαλο. «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών» είπε μιλώντας στο news247.

Επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία

Επίσης για το σχέδιο Καμμένου για νέα συμφωνία με τα Σκόπια μίλησε και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό κάνοντας λόγο για πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης.

Η δήλωση Κουμουτσάκου: «Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα.

Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση».

Η επίμαχη δήλωση

Θυμίζουμε ότι ο  Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα