Τσίπρας: εκλογές τον Οκτώβρη του 2019. Πυρά κατά Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Τσίπρας: εκλογές τον Οκτώβρη του 2019. Πυρά κατά Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

«Η βασική στρατηγική μου επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που σήμερα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία, έχοντας σχέδιο-όραμα για την Ελλάδα.

«Το βασικό δίλημμα της αναμέτρησης είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», τόνισε.

Εξήγησε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη Κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις.

«Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε», είπε και συμπλήρωσε ότι «από εκεί και πέρα βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε».

«Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα»

Ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου, αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει. Προσέθεσε ότι είναι σίγουρος πως και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής.

«Επειδή, όμως, τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ουδείς μας πίεσε για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αδράξαμε μία μεγάλη ευκαιρία»

Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση του ονοματολογικού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανέφερε, ερωτηθείς για το θέμα του Κοσόβου, πως «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός, για τη στάση που κράτησε στο “Μακεδονικό”, στην εθνική τραγωδία με την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, καθώς και για την οικονομική πολιτική του.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το “Μακεδονικό” και τον κατηγόρησε για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού». Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια, είπε, τότε αντί να κάνει τον “τζάμπα μάγκα” και να λέει άλλα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό, ας βγει να πει ότι αν την ψηφίσει η παρούσα Κυβέρνηση, εκείνος θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν γίνει Κυβέρνηση. «Γιατί δεν το λέει αυτό;». Τον κατηγόρησε για πολιτική εκ του ασφαλούς και στάση που προσβάλλει τις ευαισθησίες των πολιτών.

Συνέστησε στη Νέα Δημοκρατία «να πάψει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία», αναφερόμενος στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου «ένας ακραία φιλελεύθερος Πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ, μετά από αρκετά χρόνια», υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί να γυρίσει πίσω και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής». Ειδικότερα για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, είπε: «Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου γιατί στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ, ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ... ».

«Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια και στο ΔΝΤ με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές επιλογές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Με ενοχλεί η χρήση του όρου παροχολογία»

Ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψε πως τον ενοχλεί η χρήση του όρου “παροχολογία” για τα μέτρα που εξήγγειλε, ιδιαίτερα – όπως είπε – «από αυτούς που γονάτισαν τη χώρα».

Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη. «Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.

«Παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι απαραίτητα και ότι είναι απολύτως εφικτά. Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα.

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα.

«Έχουμε καθαρή έξοδο, κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους, έναν χρόνο πριν, να δημιουργηθεί το “δημοσιονομικό μαξιλάρι” που είναι κοντά στα 30 δισ. ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου υπάρχουν αναταράξεις.

«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο.

Σημείωσε ότι έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, έχουμε αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές.

Σχολίασε ότι βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κ. Μητσοτάκης, και προσπάθησαν να αποδώσουν το τσίμπημα στις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου στο ότι θα ερχόταν ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για “παροχές”. Αλλά την Παρασκευή έπεσαν κατά 50 μονάδες βάσης. «Όλα αυτά», σχολίασε, «είναι ανοησίες, και όποιοι λένε ανοησίες κρίνονται από τον ελληνικό λαό».

«Έχουμε επιχειρήματα για να πείσουμε τους εταίρους πως δεν πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις»

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1, Γιάννη Τσακίρη, σχετικά με την περικοπή συντάξεων από 1/1/2019, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως όσα περιέγραψε στη χθεσινή του ομιλία δεν είναι περίεργα.

Όπως όλες οι χώρες, εξήγησε, πρέπει να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό για να δουν τους στόχους που προβλέπονται, υπενθυμίζοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Είπε ότι θα καταθέσει η Κυβέρνηση τον προϋπολογισμό, έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χθες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στον βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «έχοντας κερδίσει την αξιοπιστία, ως Κυβέρνηση και ως χώρα […] έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα