Τσίπρας: Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

Τσίπρας: Σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ

Τα χαμόγελα περίσσευαν στη σύσκεψη που είχε το πρωί του Σαββάτου (01.09.2018) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει της ομιλίας του στην 83η ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη και παρά τις μικροδιαμαρτυρίες έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, κανείς δεν… πτοήθηκε. Ίσως μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ο φωτογραφικός φακός τον «έπιασε» να είναι σε κάποιες στιγμές σκεπτικός σε σημείο… απόγνωσης. Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται στο γεγονός πως είχε… καθυστερήσει ο καφές του.

Σε ένα σημείο της σύσκεψης και ενώ ο πρωθυπουργός αστειευόταν με τους παραγωγικούς φορείς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να γυρίζει και να ζητά από κάποιον τον… καφέ του! Η απάντηση που πήρε στη φράση «τον καφέ μου» μάλλον δεν του άρεσε, με τον υπουργό Οικονομικών να χτυπά το χέρι του στο τραπέζι ανυπόμονα!

Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν το μοναδικό μέλος της κυβέρνησης που πλαισίωσε τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη. Δίπλα του ήταν και η νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, μόλις μια μέρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της.

Πρώτη φορά… ΔΕΘ

«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική τοποθέτηση. Το ζήτημα είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει να μην είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά να περιέχει και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων, γι’ αυτό γίνεται και η σύσκεψη, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την 83η ΔΕΘ τόνισε ότι σηματοδοτεί το πέρασμα στη νέα εποχή για την Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι «μπορούμε πια να αισιοδοξούμε, χωρίς να εφησυχάζουμε». «Για πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος και θέλω να συζητήσω μαζί σας για τη δίκαιη κατανομή του», επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως προτεραιότητα έχει η ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να μην γυρίσει η χώρα στις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση είπε έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό θα εξειδικεύσει για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης στη διάρκεια της σύσκεψης.

«Η Θεσσαλονίκη δεν θα είναι πια ο φτωχός συγγενής»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή» της βιομηχανικής ανάπτυξης, η «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.

Για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως με την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα γίνει πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μια πόλη που θα παρακαλάει φέρνοντας τον τίτλο της συμπρωτεύουσας..

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται η σύσκεψη με τους φορείς της Β. Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπως γινόταν παλιά, πριν λειτουργήσει το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως αυτό δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι «φτωχός συγγενής».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ και πως η 83η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αναπληρωτές υπουργοί Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

newsit
ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: