Αλ. Τσίπρας: Είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

Αλ. Τσίπρας: Είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να έχει στο τραπέζι

«Αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιστορικές», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.

«Η χώρα συμφώνησε με την ΠΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη σπουδή σας, όπως ενδεχομένως να δυσκολευτεί και ο ιστορικός του μέλλοντος, να κατανοήσει γιατί σε μια τόσο θετική συγκυρία για τη χώρα επέλεξε η ΝΔ να επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση. Κάνοντας μάλιστα χρήση της ισχυρότερου θεσμικού της όπλου» διερωτήθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τη Νέα Δημοκρατία ενώ συνέχισε τα πυρά του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας:

«Το τελευταίο που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ σε αυτή τη πρόταση είναι είναι τα επιχειρήματα που επικαλείστε .Ούτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η αποκατάσταση της ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σας ενδιαφέρει. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, σας ενδιαφέρει. Ούτε η οριστική ρύθμιση του χρέους, σας ενδιαφέρει.Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν σας ενδιαφέρει».

«Βγήκατε και μας είπατε ότι με τη Συμφωνία "διχάζουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς". Για κακή σας όμως τύχη, την ίδια ώρα, στη γειτονική χώρα ο Γκρουέφσκι, ο κ. Ιβάνοβ και οι συν αυτώ, λένε ακριβώς το ίδιο για τον κ. Ζάεφ. Ότι διχάζει το λαό του για να ενώσει τους Έλληνες» επισήμανε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «η αλήθεια είναι ότι δεν ισχύει τίποτα από τα δύο».

Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ για ανεύθυνη στάση στο Μακεδονικό και σημείωσε πως με τη στάση της νομιμοποιεί τον ακραίο, εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο και την ακραία εθνικιστική ορολογία.

Επίσης, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: «Δεν καταγγείλατε στην ομιλία σας τον εθνικισμό, προφανώς γιατί τον έχετε στην παράταξη σας. Αφήσατε τους βουλευτές σας, αν δεν τους παρακινήσατε κιόλας, να ομιλούν για προδότες και για εσχάτη προδοσία, με αποτέλεσμα να αφήσετε ορθάνοικτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της Χρυσής Αυγής, στους υμνητές της χούντας και των ναζί, να έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος, σε κατάλυση της δημοκρατίας».

«Έχετε ακέραια την ευθύνη, κ. Μητσοτάκη, που ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος σας και του κ. Σαμαρά, δίδετε νομιμοποίηση στο φίδι να ξεμυτίσει από το αυγό του μέσα στο άδρο της δημοκρατίας, στο ελληνικό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Να προχωρήσουμε μαζί να γυρίσουμε σελίδα για την Ελλάδα του αύριο, όχι του χθες και της μιζέριας.

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι φοβική χώρα, με μανία καταδίωξης και κομπάρσος στα παιχνίδια αλλωνών

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη την ιστορική γιατί πιστεύω ότι πατριωτισμός είναι να προστατεύουμε την ιστορική μας κληρονομία και ταυτόχρονα να κάνουμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Αυτό είναι πατριωτισμός.

Τσίπρας: Εχοντας την πληρη συναισθηση της ιστορικής ευθύνης και της πατριωτικής ευθύνης, αρνούμαι να δεχθώ αυτή τη φοβική και μίζερη αντίληψη για την πατρίδα μας.

Τσίπρας: ΄'Η μήπως πιστεύετε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα αυτό το κράτος να διαλυθεί; Αλλά θα διαλυθεί προς όφελος μίας μεγάλης Αλβανίας και της Βουλγαρίας

Τσίπρας: Ειναι στάση εθνική πατριωτική η στάση της ΝΔ σε μία περίοδο που οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι τεράστιες για τη χώρα; Είναι προς το συμφέρον μας να κρατάμε με δική μας ευθύνη πια ανοιχτό ένα αχρείαστο μέτωπο; Θεωρείτε ότι αυτή η μικρή χώρα συνιστά απειλή για την Ελλάδα; Αυτή είναι η εθνική μας αυτοπεποίθηση, ένα κράτος ενάμιση εκ κατοίκων να μας απειλεί;

Τσίπρας: Σας το είπα κ.Μητσοτάκη ότι θα ήταν επώδυνη αυτή η συζήτηση, θα αναμετρηθείτε με την Ιστορία αλλά και με την οικογενειακή σας ιστορία.

Τσίπρας: Το πιο ενδιαφέρον τι έλεγε ο Κων.Μητσοτάκης για την κρίσιμη συνεδρίαση όπου διαλύετο η Γιουγκοσλαβία και ο Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στον ΥΠΕΞ και του είχε πει να διεκδικήσει να λυθεί το θέμα διότι είχε αναγνώσει ότι υπήρχε διακαής πόθος Γερμανίας για ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας και της Σλοβενίας. "Τα έκαμε μουσκεμα. Δε φταίει αυτός, εγώ φταίω που έστειλα έναν άπειρο άνθρωπο. Υποχωρησε στην αφορητη πίεση. Του είπα ανόητε εκείνη την ώρα θα μπορούσες να παρεις ό,τι ήθελες, να πεις υποχωρώ αλλά θελω να λυθεί το θέμα των Σκοπίων".

Τσίπρας: Ο Σαμαράς έλεγε ότι ο Μητσοτάκης δεν δέχθηκε να ζητηθεί να μην αποκαλουνται οι Σκοπιανοί Μακεδονες και για αυτό παραιτήθηκε.

Τσίπρας: Ο Σαμαράς στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του 1991 δεν φρόντισε για τα συμφέροντα της χώρας όπως έπρεπε και ήρθε αργότερα να φορτώσει την ευθύνη στον πρωθυπουργό του. Εκεί που έπρεπε να ήταν αδιάλλακτος ήταν ενδοτικός και εκεί που έπρεπε να διαπραγματευτεί ήταν αδιάλλακτος και αυτός σας δίνει γραμμη κ.Μητσοτάκη και μην παίζετε με το κινητό σας κι εσείς όταν μιλώ γιατί μου κάνατε παρατήρηση πριν

Τσίπρας: Υποκρισία Σαμαρά, καταθέτω και τα επίσημα πρακτικα προς χρήση των αρχηγών, των συνομιλίων το Γενάρη του 2013 και το Μαίο του 2014 όπου ο  διαπραγματευτής μας λέει ρητά ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του τα ζητήματα της ταυτότητας δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΟΗΕ. Που ήταν τότε ο πύρινος μαχητης των ιερών πεπρωμένων της χώρας και να έρθει να πάρει πίσω την εθνότητα και τη γλώσσα;

Τσίπρας: Ειναι θράσος κάποιων που δε θέλουν να δεχθούν τη μεγάλη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης.

Τσίπρας: Εχω το μέμο της ελληνικής πλευράς όπου πουθενα δεν υπάρχει έστω μία λέξη για αλλαγή αναφορών σε έθνος γλώσσα. Ο Σαμαράς ουδέποτε ζήτησε αλλαγή σε γλώσσα και έθνος από τον Πινέιρο

Τσίπρας: Επιχειρείτε κ.Μητσοτάκη με την πρόταση μομφής να ρίξετε μία κυβέρνηση που επιχειρεί λύση μετα από 26 χρόνια. Ο Σαμαράς την 1η Απριλίου 1992 συναντά τον Πινέιρο τότε ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας. Το πακέτο Πινέιρο περιλαμβάνει την αλλαγή συντάγματος της χώρας, ο Σαμαράς απορρίπτει το όνομα Νεα Μακεδονία, αλλά καλωσορίζει τις υπόλοιπες προτάσεις.

Τσίπρας: Η Πηνελόπη Δέλτα και ο Μυριηβήλης έγραφαν για μακεδονική γλώσσα και εθνική συνείδηση

 Τσίπρας: Ο Αβέρωφ στη βουλή το 1959 μιλουσε για μακεδονική γλώσσα

Τσίπρας: Ησασταν όπως λέει ο Γεωργιάδης μπλοφατζήδες και παπατζήδες ή κοροιδεύετε τον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινοτητα.

Τσίπρας: Στις προγραμματικές της κυβέρνησης Σαμαρά απο τότε ΥΠΕΞ Αβραμόπουλο που λέει ότι η Ελλάδα με εποικοδομητικό πνεύμα αποδέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμο. Και τότε ο Σαμαρας δεν ήξερε και ο Αβραμόπουλος είχε διαφορετική άποψη;

Τσίπρας: Ακουσα με ενδιαφερον το Βενιζέλο ότι υπερασπίστηκε ως ΥΠΕΞ τη δική του άποψη και θέση ως θέση της χώρας και ο Σαμαράς το επιβεβαίωσε. Θα ξεπεράσω το γεγονός ότι είναι οξύμωρο να ασκείτε κριτική στον Καμμένο που έχει άλλη άποψη.

Τσίπρας: Δεν θέλετε ένα πράγμα να είναι αυτη η κυβέρνηση που αποδεικνύει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί που οι υπολοιπες κυβερνήσεις απέτυχαν.

Τσίπρας: Το πρόβλημα σας δεν είναι η συμφωνία, αλλά ότι έχουμε συμφωνία και είναι και καλή

Τσίπρας: Ο Κοτζιάς μας είπε τι δίνατε στις διαπραγματεύσεις, πείτε μας τι παίρνατε.

Τσίπρας: Εσεις που για τόσα χρόνια διαπραγματεύεστε καταφέρατε ποτέ να τα εξασφαλίσετε αυτά;

Τσίπρας: Για τη μακεδονική γλώσσα, η οποία έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ήδη από το 1977, να υπάρχει σαφής αναφορά ότι είναι νοτιοσλαβική, διότι ο Αριστοτέλης δεν εκπαίδευε στα σλάβικα το Μεγαλέξανδρο

Τσίπρας: Yποχρεούνται εντός έξι μηνών να αποκαθηλώσουν το αστέρι της Βεργίνας. Πότε πετύχατε εσείς κάτι τέτοιο; Εμποροι του πατριωτισμού!

Τσίπρας: Σύντομα θα αλλάξουν και το όνομα του αγάλματος στην πλατεία των Σκοπίων.

Τσίπρας: Δεσμεύονται οι γείτονες μας να προβούν σε αλλαγές σε όλα τα μνημεια, τα επισημα κείμενα και τις επιγραφές όπου υπάρχει αναφορα στην αρχαία Μακεδονία.

Τσίπρας: Η ψυχή μας δεν είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός στη λέξη Μακεδονία αλλά η ιστορία μας.

Τσίπρας: Διαφυλάσσουμε το δικαίωμα να χαρακτηρίζουμε εμέις την ιθαγένεια των γειτόνων μας, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια και όταν ταξιδεύουν στη χώρα μας ταξιδεύουν ως Μακεδονες. Στο εξής θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα δίπλα στη λέξη Μακεδόνας η φράση πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Τσίπρας: Διαφυλάσσεται το δικαιωμα σε εμας να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα για την εθνότητα των γειτόνων μας θέλετε Σκοπιανοί θέλετε Σλαβομακεδόνες

 Τσίπρας: Δε βλέπω πουθενα στη συμφωνία να υπάρχει μακεδονικό έθνος ή εθνότητα

Τσίπρας: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων την επομενη ημέρα είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρχαν συζητησεις προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτο η Ελλάδα έχει την επιλογή να διαλέξει αν θα μας πει Σεβέρνα Μακεντόνια ή Βόρεια Μακεδονία.

Τσίπρας: Με κάνατε και γέλασα γιατί διαβάσατε το διάγγελμα μου και αυτό που σωστά είπα ότι θα αλλάξουν το όνομα τους σε Σεβέρνα Μακεντόνια που στα ελληνικά είναι Βόρεια Μακεδονία

Τσίπρας: Είναι μία συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός από το 95 και μετά από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά θα ηθελε στο τραπέζι. Διότι περιλαμβάνει όχι μόνο erga omnes αλλα και συνταγματική αλλαγή

Τσίπρας: Παρά την κακοστημένη παράσταση θεσμικού εκτροχιασμού, το μεγάλο σας προβλημα είναι ότι δεν  σας είναι εύκολο να αρθρώσετε λόγο κατά μίας συμφωνίας που περιλαμβάνει όσα είπε πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Προσπαθήσατε να εμπλέξετε και τον ΠτΔ στην αποπειρα αποσταθεροποίησης .

Τσίπρας: Εσεις τελικά διχάζετε τους Ελληνες στην απέλπιδα προσπάθεια να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξη σας

Τσίπρας: Εχετε ακέραια την ευθύνη κ.Μητσοτάκη για το φίδι που ξεμυτίζει απο το αυγό

Τσίπρας: Αφήσατε τους βουλευτές σας να μιλουν για προδότες, με αποτέλεσμα να αφήνετε ορθάνοιχτη την κερκόπορτα στον εθνικιστικό εσμό της ΧΑ, στους υμνητές της Χουντας και των ναζί να παρακινούν σε κατάλυση του πολιτεύματος.

Τσίπρας: Επιλέξατε με αυτή την ανεύθυνη στάση στο Μακεδονικό να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας εν γνώσει σας. Δεν κάνετε τιποτε άλλο από το να νομιμοποιείτε τον ακραίο εθνικιστικό λόγο. Και το κάνετε αυτό για να ψαρέψετε στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου. Δεν καταγγέλλετε τον εθνικισμό, αλλα τον ψευδεπίγραφο. Γιατί προφανώς τον ορίτζιναλ τον υιοθετείτε.

Τσίπρας: Λέτε ότι επιχειρουμε να διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Ομως Γκρουέφσκι και Ιβανόφ λένε το ίδιο πράγμα στο Ζάεφ. Μάλιστα ο Γκρουέφσκι είπε ότι η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτή που απέρριψε το 2009

Τσίπρας: Προκαλέσατε πρόταση δυσπιστίας για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη συμφωνία. Πήρατε απαντήσεις από τον ΥΠΕΞ αρκετές για να χορτάσει κανείς

Τσίπρας: Άρα ας μείνουμε και καμία 10αριά χρόνια ακόμη σε μνημόνια κ.Μητσοτάκη,αυτή είναι η δική σας αντίληψη.

Τσίπρας: Ευτράπελο που μας είπατε ότι είναι χαρούμενοι οι εταίροι γιατί τους διευκολύνουμε όπως είναι χαρουμενοι που θα πάμε στα ακριβά επιτόκια βγαίνοντας από τα μνημόνια -ενώ δεν είναι έτσι- και για αυτό παρουσιάζουν αυτή την εξέλιξη ως καθαρή έξοδο.

Τσίπρας: Ποια ήταν η δική σας θέση κ.Μητσοτάκη για το Σκοπιανό;

Τσίπρας: Γνωρίζετε καλα ότι η αφετηρία νέας εποχής για τη χώρα είναι και η αντιστροφή μέτρηση για εσας. Διέκρινα εκνευρισμό για το διπλο γεγονός ότι η διεθνής κοινή γνώμη αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση αποκαθστά την αξιοπιστία της χώρας και η ευρωπαϊκή αναγνώριση του γεγονότος ότι είστε κ.Μητσοτάκη πολιτικός οπορτουνιστής.

Τσίπρας: Το τελευταίο που απασχολει το Μητσοτάκη είναι αυτά τα επιχειρηματα που αναγράφει στην πρόταση δυσπιστίας. Ουτε η ισχυροποίηση της διεθνούς θεσης της χώρας, ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας, ούτε η ρύθμιση του χρέους, δεν σας ενδιαφέρει. Το μονο που επιδιώκετε είναι η πτώση της κυβέρνησης πριν την εξοδο από τα μνημονια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα.

Τσίπρας: Γιατί σε μία θετική συγκυρία για τη χώρα η ΝΔ επιλέγει να εξαντλήσει το θεσμικό της όπλο προκειμένου να ρίξει ή να απειλήσει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση

Τσίπρας: Η ΝΔ έβγαλε το συμπέρασμα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που δεν έχει κανει 3 χρονια. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή τη σπουδή.

Τσίπρας: Δυο εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα για τη χώρα. Το ένα σφραγίζει το πέρασμα από την οικονομική καχεξία στην ανάκαμψη και το άλλο αυτο που σφραγίζει το πέρασμα από εποχή στασιμότητας ενός προβλήματος στα βόρεια σύνορα μας.

Τσίπρας: Την Πέμπτη μία κρίσιμη συνεδρίαση. Ψηφισαμε πριν δυο μέρες τα τελευταια προαπαιτούμενα και ταυτόχρονα μία συμφωνία για ένα θέμα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική επί 26 χρονια.

Τσίπρας: Ειναι στιγμές που έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές αποφάσεις. Αυτές οι μέρες είναι αυτο που χαρακτηρίζει κανείς ιστορικές στιγμές

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα