Σκοπιανό: Την Κυριακή η υπογραφή της συμφωνίας για το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Σκοπιανό: Την Κυριακή η υπογραφή της συμφωνίας για το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία που επικαλείται το Reuters.

Η συμφωνία, όπως έχει γίνει γνωστό, θα υπογραφεί στις Πρέσπες.

Ήδη πάντως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενέκρινε τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ΜΙΑ της γειτονικής χώρας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Reuters, τη συμφωνία θα υπογράψουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο σκέλη: το πρώτο σκέλος θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας, που θα γίνει στο ελληνικό τμήμα των Πρεσπών, και το δεύτερο σκέλος θα είναι η συνάντηση και το δείπνο, που θα διεξαχθούν στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

Εγκρίθηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

Ομόφωνα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας, αποφασίζοντας παράλληλα τον αποχαρακτηρισμό του κειμένου της συμφωνίας και την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενημέρωσε τους υπουργούς για τη συμφωνία και τα βήματα που ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ. Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE εξέφρασε γι' ακόμη μία φορά την αντίθεσή του στη συμφωνία και προανήγγειλε πορεία διαμαρτυρίας στο Μοναστήρι (Bitola) την Κυριακή στις 13:00 «εναντίον της συνθηκολόγησης» στο θέμα του ονόματος και κάλεσε όσους πολίτες διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης να συμμετέχουν μαζικά. Ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε μετά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα καταψηφίσει τη συμφωνία, όταν αυτή φθάσει στη Βουλή της χώρας για κύρωση.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα