Τι είπε ο Καμμένος για τις δηλώσεις Κουβέλη σχετικά με τις φρεγάτες

Τι είπε ο Καμμένος για τις δηλώσεις Κουβέλη σχετικά με τις φρεγάτες

Στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη για τις φρεγάτες αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

"Ο αναπληρωτής υπουργός έχει την ευθύνη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

"Έχει την αγωνία του και βεβαίως έχουμε κουβεντιάσει μαζί και μάχεται για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν τα ελληνικά ναυπηγεία, όπως επιθυμεί να προχωρήσει το πρόγραμμα των F16 για να πάρει η ΕΑΒ 150 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό όταν άρχισε αυτή η διερεύνηση της υποθέσεως, το πρώτο που συζήτησα με τον κ. Κουβέλη είναι να εξετάσει και να δει τι δυνατότητες υπάρχουν αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο για να εμπλακούν τα ελληνικά ναυπηγεία στην κατασκευή των φρεγατών. Η διαβεβαίωση από πλευράς των ελληνικών ναυπηγείων πως και μέσα στο καλοκαίρι ακόμα μπορούν να ξεκινήσουν, ήταν ένα σήμα για την δική μας δυνατότητα για την εκτέλεση του προγράμματος. Αυτό δεν έχει καμία διαφορά με αυτά που είπε ο κ. Κουβέλης, εγώ και η ελληνική κυβέρνηση" δήλωσε ο κ. Καμμένος προσθέτοντας:

"Στόχος μας είναι τα ναυπηγεία και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να ξαναγεμίζουν με εργαζόμενους. Αυτό είναι το σήμα που εξέπεμψε ο κ. Κουβελης και καλώς έκανε".

Τι ανακοίνωσε ο Καμμένος για τα F-16 και τις γαλλικές φρεγάτες

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με τα δημοσιεύματα όπου αναφέρονταν στην ένταξη γαλλικών φρεγατών στο δυναμικό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε, «Υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα επί υπουργίας Μεϊμαράκη. Αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν».

«Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα, εξετάστηκε η πιθανότητα ποσών από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες, τα 8 δις. για τη διαφορά των ομολόγων που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, που αφορά την επιστροφή από την Γαλλία προς την Ελλάδα ενός ποσού, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία για τις φρεγάτες. Σ' αυτήν τη συνομιλία ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός και μάλιστα, φάνηκε θετικός απέναντι στον Πρωθυπουργό, γενικότερα για τη δυνατότητα ενίσχυσης της πατρίδας μας και των συνεργιών που μπορούν να υπάρξουν για την αμυντική μας βιομηχανία», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

"Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει η διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Μακρόν, και εμείς παράλληλα από τα επιτελεία θα ετοιμάσουμε αυτό το υλικό που μπορεί να χρειαστεί", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Καμμένος και συμπλήρωσε:

"Όταν και εάν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς της Βούλης".

Oπως αναφέρει το militaire, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε:

Για τις φρεγάτες Fremm: “Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια να συνδεθεί το πρόγραμμα με τη ναυπηγική βιομηχανία και αυτό είναι και η αγωνία του πρωθυπουργού…Και ο κ.Κουβέλης έχει την ίδια αγωνία και αυτό έκανε ο ΑΝΥΕΘΑ διερευνώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν γι΄ αυτό το πρόγραμμα…Το θέμα της εμπλοκής της αμυντικής βιομηχανίας είναι για μας κρίσιμο. Τα ΕΑΣ έχουν αρχίσει να δουλεύουν, στην ΕΑΒ υπογράφτηκε η σύβαση συλλογικής εργασίας, τα Ναυπηγεία παρέδωσαν ήδη τα υποβρύχια…”

Για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών ΜΕΚΟ: “Ήδη έχει ξεκινήσει υποπόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό τους…”

Για το λήζινγκ των Fremm: “Υπάρχει μόνο η συζήτηση που έγινε μεταξύ Μακρόν και Τσίπρα…Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση και αρθρογραφία δεν μας διευκολύνει…”

Για τους 2 στρατιωτικούς: “Από τη πρώτη στιγμή κινητοποιήσαμε την ΕΕ και πήραμε στήριξη…Το ίδιο θα κάνουμε και στο ΝΑΤΟ το οποίο πρέπει να καταλάβει ότι οι στρατιωτικοί μας είναι στρατιωτικοί συμμαχικής χώρας”.

Για τα F-16: “Υπάρχει η ημερομηνία της 30ης Απριλίου για να συμφωνήσουμε ή όχι. Αν η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει με τον οικονομικό διακανονισμό θα προχωρήσουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε το διάλογο”.

Για την πώληση των F-16 block 30: “Είμαστε σε συζητήσεις αλλά αν τα πουλήσουμε τα χρήματα θα πάνε για νέα αεροσκάφη κι όχι γι΄ αυτά που θα εκσυγχρονίσουμε”.

Για το κονδύλι του Κογκρέσου και τα F-16: “Μας είπαν ότι αυτό το κονδύλι έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει εγκριθεί για το 2019. Αν μας το είχαν εγκρίνει δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των F-16… Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσουμε και γι΄ αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν στο θέμα της χρηματοδότησης… Έχουμε άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία γι΄ αυτό το πρόγραμμα”.

Για νέο μαχητικό αεροσκάφος: “Μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η ΠΑ και το ΠΝ θα πρέπει να αποκτήσουν ότι χρειάζονται. Μέσα σ΄ αυτές τις ανάγκες θα δούμε και το νέο μαχητικό… Είναι άλλο η Τουρκία με τα F-35 και τους S-400 και άλλο η Τουρκία χωρίς αυτά…Επιθυμία μας να δώσουμε στους πιλότους μας τα καλύτερα μέσα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα