Παραπομπή Χριστοφοράκου για δωροδοκίες στο C4I ζητά ο εισαγγελέας

Την παραπομπή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας για την υπόθεση που αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I εισηγείται ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, μεταβάλλοντας την αρχική πρόταση του, μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών.

Το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο διατύπωσε την διαφωνία του με τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος τον Μάρτιο του 2016 ζητούσε να απαλλαγεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και της δωροδοκίας. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του εισαγγελέα ο κατηγορούμενος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους αλλά τα εκατομμύρια που διακινήθηκαν μπήκαν ως …δωρεές στα ταμεία κομμάτων. Στην νέα (1464/17) πρότασή του ο κ. Κωτσαρέλλος αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους, έως τώρα, δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.

Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται και στην νέα πρόταση του να μην καθίσει στο εδώλιο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και το πρώην στέλεχος της Siemens Διον. Δενδρινός για τα αδικήματα της απάτης, της εγκληματικής οργάνωσης και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου.

Επιπλέον, προτείνει να μην παραπεμφθούν για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του δημοσίου και τα στελέχη της Siemens Grant Lawrsnce Clark, Russell Michael Maghew.

Η πρόταση του εισαγγελέα για απαλλαγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος έχει διαφύγει στη Γερμανία, για το αδίκημα της απάτης οδηγεί και στην εισήγηση του να καταργηθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί για το επίμαχο αδίκημα, το 2009. Παράλληλα, όμως, ζητεί να διατηρηθεί σε ισχύ το νέο ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και των πρώην στελεχών της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.

Λόγω της απαλλακτικής πρότασης ο εισαγγελέας ζητεί να αρθεί η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που είχε επιβληθεί στον Διονύση Δενδρινό και να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί ,με εγγύηση 250.000 ευρώ, όπως και στους Grant Lawrsnce Clark και Russell Michael Maghew.

Ο εισαγγελέας εισηγείται να μη γίνει κατηγορία κατά των Ελευθέριου Λώλου, Γεράσιμου Βασιλάτου, Παναγιώτη Αναστόπουλου, Ιωάννη Πετρόπουλου και Παναγιώτη Μέρτη, για απιστία σε βάρος του δημοσίου, παθητική δωροδοκία και σύσταση εγκληματικής οργάνωση. Επίσης, προτείνει να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στους Γεώργιο Καραμανη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο, Παναγιώτη Μέρτη.

Πάντως, στην πρόταση του ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη, για επιμέρους αδικήματα, συνολικά 18 άτομα. Πρόκειται για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Michael Kutshenreufpr, Reinhard Siekacek, Διονύση Δενδρινό, Grant Lawrsnce Clark, Russell Michael Maghew, Αλέξανδρο Λέτσα, Γιώργο Καλδή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλειο Τυρογαλά, Γεώργιο Καραμανη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιώτη Μέρτη.

 

 

 

news

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

-
Σχολιάστε το άρθρο: