Ο Τσίπρας ποντάρει για λύση σε Μέρκελ-Μακρόν

Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, όσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, μετά τις αδιέξοδες προσπάθειες να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει κύκλο τηλεφωνικών επαφών σε μια προσπάθεια να βρει όσο το δυνατόν περισσότερες συμμαχίες ενόψει Eurogroup, μιλώντας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Το Μαξίμου διέρρεε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε καθαρή λύση για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σήμερα (19:30) στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου αναμένεται να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπου ενδεχομένως να συζητήθηκε η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών για το ελληνικό ζήτημα.

Παράλληλα,το Μαξίμου απέκλεισε -προς το παρόν - μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, μετά και την κάθετη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Πάντως, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σημείωνε, μέσω twitter: «Η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να απορρίψει την πρότασή μου για ευρύτερη συνεννόηση για το χρέος, δείχνει αμηχανία και εμμονή στην μηδενιστική αντιπολίτευση».

Τις διαθέσεις των πιστωτών για το ελληνικό χρέος και τις προοπτικές συμφωνίας ή μη στο επικείμενο Eurogroup αναμένεται να διαπιστώσει σήμερα στην Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά το σενάριο ότι αν δεν λάβει αυτά που θέλει για το χρέος θα αρνηθεί και την καταβολή της δόσης.

Το σενάριο διακίνησε η Bild που υποστήριζε πως Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της.

Ο Τσακαλώτος, ο οποίος μόλις τη Δευτέρα σε συνομιλία του με ξένους ανταποκριτές έλεγε πως δεν περιμένουμε την «τέλεια λύση αλλά μια λύση» κατηγόρησε την Bild ότι διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του.

«Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση τον Ιούλιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η εκταμίευση δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι έχουμε τηρήσει τις δεσμεύσεις μας. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εκταμίευση χωρίς σαφήνεια στο θέμα του χρέους δεν αρκεί, ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει λύση και απέδωσε στο δημοσίευμα της Bild «πολιτική σκοπιμότητα».

Πάντως,ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μόνον εάν υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και από το ΔΝΤ και από την ΕΚΤ για όλα τα πιθανά σενάρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα