Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει στο πρόγραμμα

Φαίνεται ότι πλησιάζουμε την ώρα που θα πρέπει να υπάρξει μία απόφαση για το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι όλες οι πλευρές πιέζονται για να καταλήξουν σε μία συμφωνία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην επιτευχθεί η συνολική συμφωνία που η ελληνική οικονομία χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για αναβλητικότητα ή ανικανότητα να πάρει αποφάσεις, αλλά φαίνεται ότι πλησιάζουμε πλέον την ώρα που θα πρέπει να παρθεί μία απόφαση", δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος, όπως αναφέρει το Capital.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα. "Είναι ένα θέμα για την ΕΚΤ η οποία είναι ανεξάρτητη και έχει το δικό της Δ.Σ. και πολλές φορές, όπως ο Κύριος μας, λειτουργεί με μυστήριους τρόπους.

Είναι ξεκάθαρο ότι το μεγάλο ζητούμενο από την πλευρά μας είναι να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές".

Για το τελευταίο Eurogroup σημείωσε ότι υπήρχε μία γραμμή που ήταν αδύνατο για την ελληνική πλευρά να δεχτεί: "Εμείς, το Eurogroup, αντιλαμβανόμαστε ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι επαρκή για να θεωρήσει το ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".

Όπως εξήγησε, η ανακοίνωση του Eurogroup έδινε το λάθος σήμα στους επενδυτές, ενώ η λύση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ήταν περισσότερο μία λύση που βοηθούσε την κατάσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, και όχι της Ελλάδας.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν σε έναν αριθμό θεμάτων και οι θέσεις τους, εάν δεν επιλυθεί η διαφωνία, θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν στη διεθνή κοινότητα.

"Δεν βλέπω τον λόγο να μην μπορούμε να έχουμε δοκιμαστική πρόσβαση στις αγορές εάν όλα τα κομμάτια βρίσκονται στη θέση τους, εάν έχουμε καταλήξει σε ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα στις 15 Ιουνίου. Θα είναι έργο του ΟΔΔΗΧ μετά να κανονίσει τις λεπτομέρειες".

 

real

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα