Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για την τροπολογία για το λαθρεμπόριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας για τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου πράγμα που έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την τροπολογία για τα πρόστιμα του λαθρεμπορίου.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, την οποία έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να αποσύρει τώρα η τροπολογία και να έρθει ως υπουργική, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να μην υπάρχουν σκιές ότι χαρίζονται πρόστιμα σε επιχειρηματίες για λαθρεμπόριο.

«Εγείρει πολλά ερωτηματικά που διαγράφονται πρόστιμα από λαθρεμπόριο, γιατί εν πάση περιπτώσει η τροπολογία γίνεται αποδέκτη χωρίς καμία απολύτως εξήγηση από την κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον κ. Τσιπρα να μην παίζει κρυφτούλι και να βάλει τον υπουργό Οικονομίας, που αποδέχτηκε την βουλευτική τροπολογία να πει ξεκάθαρα ποιόν επιχειρηματία αφορά, σημειώνοντας μάλιστα ότι κατά το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει δέκτη τροπολογία χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την απόσυρση της τροπολογίας, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να γίνονται διαγωνισμοί και να χρεώνονται οι επενδυτές πρόστιμα των προηγούμενων διοικήσεων». «Δεν μπορεί να σταθεί αυτό… Η ΝΔ γίνεται κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς εναλλακτική πρόταση» δήλωσε. «Να γίνει κανονικά η διαδικασία, και θα αναλάβουν όλα τα κόμματα τις ευθύνες τους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη είναι σε βάρος του Κοινοβουλίου γιατί ο κ. Μητσοτάκης προσβάλλει το κύρος του βουλευτή. Είπε μάλιστα ότι η ΝΔ θα έπρεπε πρώτη να υπερασπιστεί την τροπολογία επειδή είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας. «Η τροπολογία δεν διαγράφει κανένα πρόστιμο και δεν υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση... Πρόστιμα διαγράφετε εσείς και ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός των Οικονομικών... Έρχονται οι δικογραφίες στη Βουλή» δήλωσε.

«Αν θέλετε να εφαρμόσετε μεθόδους Μαδούρο, να πατέ στην Βενεζουέλα» ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για να προστατέψει το κύρος του κοινοβουλίου. «Αν δεν μπορείτε να συμπεριφερθείτε με αίσθημα καθήκοντος τουλάχιστον μην κρύβετε τον αυταρχισμό αυτών που επιλεγούν να γίνουν καθεστώς». Καλώ την κυβέρνηση, και τον πρωθυπουργό προσωπικά, είτε να αποσύρει την τροπολογία, είτε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ποιον άφορα αυτή η διάταξη επισήμανε.

«Ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ Παπαδημητρίου) έδωσε σαφείς εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό αποδέχεται την τροπολογία… Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διαδικασία από πλευράς κλίματος. Η συνεδρίαση χθες έκλεισε με δήλωση του προεδρεύοντος που έκανε άψογα τη διαδικασία (σ.σ Κρεμαστινός). Η διαδικασία έχει περαιωθεί, πρόκειται για πολίτικο ζήτημα» απάντησε ο Νίκος Βούτσης.

 

Το θρίλερ της επίμαχης τροπολογίας

Δεκτή έκανε χθες την επίμαχη τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως γι' αυτά τα οποία ακούστηκαν στην Ολομέλεια περί υποψιών για διαφθορά, ο ίδιος «δεν γνωρίζω και δεν υποψιάζομαι τίποτα».

Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία

Η τροπολογία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον Τελωνειακό Κώδικα, που αφορούν τον μη καταλογισμό παραβάσεων λαθρεμπορίας, μετά την ολοκλήρωση μεταβίβασης επιχειρήσεων στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγίανσής τους.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «είναι μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Όπως προβλέπει η τροπολογία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι άκουσε την τοποθέτηση του βουλευτή «πολύ προσεχτικά» και διάβασε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, και βασισμένος σε αυτά, την κάνει δεκτή. Νωρίτερα είχε δηλώσει και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ότι κάνει δεκτή την τροπολογία.

Η θετική τοποθέτηση εκ μέρους του υπουργού στη βουλευτική τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ιδίως από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της οποίας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε ζητήσει την απόσυρσή της και είχε ανακοινώσει ότι συλλέγονται υπογραφές ώστε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον προτείνοντα βουλευτή να πει ποιον επιχειρηματία αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και την κυβέρνηση να φέρει η ίδια τη ρύθμιση «με έντιμο τρόπο» και με ενσωματωμένη την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). «Εσείς πρέπει να πάρετε την ευθύνη. Κρύβεστε πίσω από βουλευτή;» είπε προς τον υπουργό και προσέθεσε πως, αν η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό, είναι απολύτως εκτεθειμένη. Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε επίσης τι ποσά θα χάσει το Δημόσιο, «αφού αυτή η ρύθμιση αφορά χρηματικές ποινές και πρόστιμα από λαθρεμπόριο». «Να σηκώσετε τα χεράκια σας να δούμε ποιοι θα ψηφίσετε. Μπαμπεσιές εδώ δεν χωρούν», είπε προς τα έδρανα της πλειοψηφίας και μίλησε για διευθετήσεις που σχετίζονται με μέσα ενημέρωσης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε επίσης να μην γίνει δεκτή η τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τη ρύθμιση ως υπουργική, εφόσον κρίνει ότι ρυθμίζει ένα σοβαρό θέμα, μαζί με την εκτίμηση του ΓΛΚ για ενδεχόμενες απώλειες ή όχι για το Δημόσιο, «διαφορετικά διαμορφώνεται ένα άσχημο περιβάλλον. Γιατί αν είναι τίμια η κυβέρνηση, πρέπει και να φαίνεται. Και με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, όχι μόνοι δεν φαίνεστε τίμιοι, αλλά και δημιουργείτε το πεδίο για αντιλήψεις, υπαρκτές ή όχι», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος προς τον κ. Παπαδημητρίου.

Για αντίστοιχη τροπολογία που είχε έρθει πριν από ένα χρόνο και αφορούσε εταιρείες αποθήκευσης καυσίμων στη Β. Ελλάδα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ανέφερε «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα από τα λαθραία καύσιμα...». «‘Η μην την κάνετε δεκτή ή πείτε μας ποιες εταιρείες αφορά και πόσα χρήματα θα χάσει το κράτος από τη μη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη νομιμοποίηση του λαθρεμπορίου καυσίμων», πρότεινε ο Γ. Αμυράς.

Η Ολομέλεια διέκοψε για λίγο τις εργασίες της, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε χρόνο για να συλλέξει τις υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να υποβληθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της βουλευτικής τροπολογίας.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα