Μέρκελ σε Τσίπρα: Εργάζομαι για συμφωνία στο Eurogroup

Με στόχο τη λύση στο αυριανό Eurogroup εργάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Τη σχετική διαβεβαίωση έδωσε η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η 'Αγγελα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ αποφασίζουν σήμερα στο Βερολίνο για την Ελλάδα

Οι συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα μέτρα από το 2019 εστιάζουν πλέον σε «διαδικαστικά» ζητήματα. Οι περικοπές συντάξεων θα φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ (για καθαρή εξοικονόμηση 1,8 δισ. ή 1% του ΑΕΠ) και η μείωση του αφορολογήτου φαίνεται να «κλειδώνει» μάλλον στα 5.900 ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας και πώς ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα, θα κριθούν ενδεχομένως σήμερα, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής.

Κυβερνητικές πηγές επέμεναν το βράδυ της Τετάρτης πως η συμφωνία θα κλείσει και χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει ο πρωθυπουργός τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπως είχε δημοσίως προαναγγείλει ότι θα πράξει.

Τα τρία σχέδια για το πώς θα επιβληθούν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα