Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Με 17 μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 17 ποσοστιαίες μονάδες (από 16,5% προ μηνός) αποτυπώνει τη διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ), επιβεβαιώνοντας το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τα δύο κόμματα στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 32,5% (από 33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,5% (από 16,5%), ενώ ακολουθούν η Χ.Α. και το ΚΚΕ με 7,5% (από 7,5% και 7%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5% (από 6,5%). Κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να διασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή: Οι ΑΝΕΛ έχουν 2,5%, η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας 2%, το Ποτάμι 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα 1%.

Η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται, βέβαια, και από το γεγονός ότι το 87% των πολιτών δηλώνει «μη ικανοποιημένο» από τις «μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης», ενώ είναι εντυπωσιακό ότι την ίδια απάντηση δίνει και το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάτι, ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση των πολιτών έναντι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς το ΠΑΜΑΚ έθεσε για πρώτη φορά το ερώτημα αν η Ν.Δ. πρέπει να να ψηφίσει τα νέα μέτρα όταν τα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Είναι εντυπωσιακό ότι μόνον το 29,5% υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. πρέπει να δείξει συναίνεση και να ψηφίσει τα μέτρα», με το 52% να καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην τα ψηφίσει». Το παράδοξο, δε, είναι ότι ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 43% καλούν τη Ν.Δ. «να μην ψηφίσει τα μέτρα» (με το 44,5% «να λέει ότι πρέπει τα ψηφίσει»), ενώ στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 67% και 19%.

Συνταγματική αναθεώρηση

Αξιοσημείωτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν και σε ένα ακόμη επίκαιρο ερώτημα, καθώς το 66,5% του συνόλου (και το 53,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έφερε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από άλλα σημαντικότερα ζητήματα» και μόνον το 22,5% (και το 35,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) ότι «είναι πολύ σημαντική διαδικασία που ορθώς ήρθε από την κυβέρνηση στην επικαιρότητα».

Ως προς δε τις μελλοντικές ελπίδες των πολιτών, το 39,5% ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης (από 36% προ μηνός) δηλώνει ότι θα ήθελε «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό της Ν.Δ.» και μόνον το 19% «μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ», με το 13,5% να απαντάει αυθόρμητα ότι θα επιθυμούσε ένα οικουμενικό υπουργικό σχήμα.

Οι άλλοι γνωστοί δείκτες δεν εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις. Το 73% πιστεύει ότι νικήτρια των επόμενων εκλογών θα είναι η Ν.Δ. (και μόνον το 12,5% ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο κ. Μητσοτάκης με 37% έναντι 19% του κ. Τσίπρα, με το 42% να μην επιθυμεί κανέναν. Η διαφορά αυτή εξηγείται και από τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είναι δημοφιλέστερος όλων με 35%, ενώ ο κ. Τσίπρας προηγείται πλέον μόνον των Μιχαλολιάκου, Καμμένου και Λαφαζάνη με μόλις 22% θετικές γνώμες.

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα