Χουλιαράκης: Τα βάρη ίσως είναι περισσότερα από τις ελαφρύνσεις

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς θα μεταθέσει την πίεση από την ελληνική πλευρά στην πλευρά των πιστωτών, ώστε να κάνουν όσα απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.  Ο αναπληρωτής υπουργός επιμένει πως η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να κλείσει την συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα και τονίζει πως «μια καλή συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από μια καλύτερη αύριο».

Ο κ. Χουλιαράκης παραδέχεται πως ο μηχανισμός δημοσιονομικών μέτρων και αντισταθμιστικών παρεμβάσεων που συμφωνήθηκε, ενέχει τον κίνδυνο τα βάρη να είναι περισσότερα από τις ελαφρύνσεις παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου πως για κάθε ένα ευρώ σε μέτρα θα υπάρξουν ισοδύναμα αντίμετρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων», αναφέρει και επισημαίνει πως μέριμνα της κυβέρνησης είναι «να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης».

Για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέει ότι αυτή προϋποθέτει την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης που καθιστούν το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Η παραμετροποίηση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που επιθυμούν ιδιαίτερα η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως στη συνέχεια θα ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξη στο QE. «Εχουμε την πεποίθηση πως η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας», λέει.

 

Καθημερινή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα