Δίκη Siemens: Το Μαξίμου επιρρίπτει ευθύνες σε Εισαγγελία και ΝΔ για την καθυστέρηση

Κυβερνητικές πηγές πλέον στρέφονται ανοιχτά τόσο κατά της Εισαγγελίας Εφετών και του επικεφαλής της Ισίδωρου Ντογιάκου, όσο και κατά του "πολιτικού κατεστημένου που είχε σχέσεις με τη Siemens" (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) το οποίο κατηγορούν ότι καλύπτει με τη στάση του τον Εισαγγελέα Εφετών. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι εφόσον το ΥΠΕΞ απέδειξε ότι η μετάφραση του παραπεμπτικού του βουλεύματος υπάρχει ότι το μπαλάκι της ευθύνης πέφτει στον Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο στο οποίο καταλογίζουν προσπάθεια για συγκάλυψη της υπόθεσης.

Είναι ενδεικτική η φράση πως πρόκειται "είτε για παράλειψη είτε για μεθόδευση", αν και "ο κ. Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη". Θεωρούν ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ) αποσκοπούν στην κάλυψη των δικών της ευθυνών για το σκάνδαλο τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα "καρφώνουν" ονομαστικά την Ντόρα Μπακογιάννη για τις σχέσεις της με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και για το ότι επί των ημερών της στο ΥΠΕΞ Χριστοφοράκος και Καραβέλας διέφυγαν στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουν δε την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ με στελέχη του να κατηγορούνται ότι μετέφεραν λεφτά σε μαύρες σακούλες.

Στο μεταξύ στη συνάντηση που είχαν νωρίς το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τη νέα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενημερώθηκε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης.

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε νωρίτερα και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο σημειώνει: "Μάλλον το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θεωρούν ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Ο κόσμος, όμως, δεν έχει ξεχάσει τα μαύρα ταμεία της Siemens, τις βαλίτσες του κ. Τσουκάτου, την "περίεργη" φυγή του  Χριστοφοράκου και του Καραβέλα (επί ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη). Δεν έχει ξεχάσει τις "δωρεές",  τα τηλεφωνικά κέντρα και τις καφετιέρες. Δεν έχει ξεχάσει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εταιρία, ούτε τη διαδικασία με την οποία ήρθε στη βουλή- και του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν καν από τη Siemens".

Για τη στάση της κυβέρνησης προϊδέαζε από το πρωί το πρωτοσέλιδο της Αυγής….

Εντολή Τσίπρα για άμεση εκδίκαση των υποθέσεων Siemens

Αυγή: Έκθετη η εισαγγελία Εφετών

Με πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ Αυγή, αποδίδει την επ’ αόριστον αναβολή της πολύκροτης δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens στην Εισαγγελία Εφετών. «Έκθετη είναι η Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, της οποίας προΐσταται ο Ισίδωρος Ντογιάκος, καθώς με πράξεις ή/και παραλείψεις της φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την επ' αόριστον αναβολή της πολύκροτης υπόθεσης Siemens, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που επρόκειτο να δικάσει την υπόθεση οδηγήθηκε χθες σε αυτή την απόφαση - μονόδρομο, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους στη μητρική τους γλώσσα. Κι ενώ «κύκλοι» του Εφετείου έσπευσαν να κατηγορήσουν για ολιγωρία και καθυστερήσεις τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα η «Αυγή» προκύπτει ότι οι μεταφράσεις παραδόθηκαν εγκαίρως, αλλά το βούλευμα δεν είχε δοθεί στο σύνολό του από την Εισαγγελία, αλλά μόνο αποσπασματικά!

«Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου Ζαν Κλοντ Όσβλαντ επικαλούμενος τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα. Όπως είπε, η μη μετάφραση του βουλεύματος θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση μόνο εφόσον η κατηγορία δεν έχει υποστεί μεταβολή, κάτι που δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, αφού η αρχική κατηγορία σε πολλούς εκ των κατηγορουμένων έχει διαφοροποιηθεί.

Μία εβδομάδα μετά την πρώτη αναβολή, αιχμές της Εισαγγελίας στον... πρόεδρο!

Ωστόσο, όπως προκύπτει από έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η «Αυγή», το βούλευμα αριθμούσε πάνω από 4.000 σελίδες από τις οποίες εστάλησαν για μετάφραση μόλις οι 1.087. Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα με τον Ισ. Ντογιάκο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κάλυψε τον εισαγγελέα Προβατάρη που χειρίστηκε τη διαβίβαση των εγγράφων, λέγοντας ότι «Η διαδικασία έγινε σύμφωνα με τη νομολογία του Αρείου Πάγου, για να κερδηθεί χρόνος»...

«Κάποιοι είχαν πεθάνει, κάποιοι δεν είχαν πλέον από το βούλευμα κατηγορίες» είπε ο Ισ. Ντογιάκος, προκαλώντας εύλογες απορίες πώς είναι δυνατόν από μία δικογραφία 4.000 και πλέον σελίδων, η συντριπτική πλειονότητα να αφορά... πεθαμένους και απαλλαχθέντες.

Κι ενώ η υπόθεση βοά ήδη από τις 6 Ιουλίου, οπότε και ξεκίνησε η δίκη, με τον εισαγγελέα Χαρ. Τζώνη να αγωνιά για το γεγονός ότι «κάθε λεπτό που περνάει παραγράφονται τα αδικήματα», ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ασχολήθηκε με το θέμα μόλις σήμερα, ενώ άφησε αιχμές και για τον πρόεδρο του δικαστηρίου, εκφράζοντας την έκπληξή του για την απόφαση περί επ' αόριστον αναβολής που «ανέτρεψε τη νομολογία και τις εφετειακές αποφάσεις»...

Καυστικό σχόλιο Καμμένου

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πάνος Καμμένος σχολίασε, την επ' αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης της Siemens.Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens, μήπως "φρόντισε" να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;».

ΥΠΕΞ: Μεταφράσαμε εγκαίρως ό,τι έστειλε η Εισαγγελία

Σύμφωνα με «κύκλους» του Εφετείου, έγιναν κατ' επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μετάφραση του βουλεύματος, ωστόσο καμία από αυτές τις υπομνήσεις δεν ευοδώθηκε. Πράγματι, η αλληλογραφία ανάμεσα σε Εισαγγελία και ΥΠΕΞ ήταν πυκνή τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες με την ανταλλαγή δώδεκα εγγράφων, ωστόσο από πουθενά δεν προκύπτει ότι η μεταφραστική υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε στο έργο της. Αντιθέτως, κατόρθωσε να είναι όχι μόνο εντός των προθεσμιών, αλλά να παραδίδει το έργο της ακόμα νωρίτερα. Εκείνο που «ξέχασαν» να αναφέρουν οι «κύκλοι» είναι ότι ουδέποτε το βούλευμα παραδόθηκε στο σύνολό του ως όφειλε, έτσι ώστε να μην ενέχει πλήρη ακυρότητα η διαδικασία.

Η Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι, «παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών. Συγκεκριμένα, οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 2.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.5.2016». Επίσης, χαρακτήρισε «ανυπόστατες πληροφορίες περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών» και κάλεσε τις αρμόδιες δικαστικές αρχές «να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες»».

Χαμένοι στη μετάφραση

Υπενθυμίζεται ότι η μη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη δίκη για την υπόθεση της Siemens οδήγησε στην επ' αόριστον αναβολή της.

Η υπόθεση αφορά στην προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ με 64 κατηγορούμενους να έχουν παραπεμφθεί. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού, Ζ. Κ. Οσβλαντ.

Η ακυρότητα - με βάση την κρίση των δικαστών -σχετίζεται με το γεγονός πως δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα, δηλαδή στη Γερμανική και τη Γαλλική.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος.

Το Δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης κήρυξε άκυρη την επίδοση της κλήσης και του βουλεύματος και απαράδεκτη τη συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Έτσι δέκα χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση και με τον κίνδυνο της παραγραφής αδικημάτων, όπως είχε τονίσει στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Τζώνης, είναι πλέον άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας Εφετών έγιναν κατ' επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μετάφραση του βουλεύματος, χωρίς ωστόσο, αποτέλεσμα.

Τέρενς Κουίκ: «Δεν θα αφήσουμε το νόμο της Siemens να γίνει νόμος του κράτους»

Σκληρή γραμμή για τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens τήρησε και ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ξεκαθάρισε ότι «θα αποδοθούν ευθύνες μέχρι βαθιά- όποιοι φταίνε- ανεξάρτητα με την τεκμηριωμένη, όπως πιστεύουμε, απάντηση που έδωσε το ΥΠΕΞ. Το πρωτοσέλιδο σήμερα της "Αυγής", θέτει κάποια ζητήματα σε σχέση και με παραλείψεις του Εφετείου Αθηνών και μάλιστα ονομάζει και τον κ. Ντογιάκο μέσα σε όλη αυτήν την ιστορία…».

Ο κ. Κουίκ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αφήσουμε τον νόμο της Siemens να γίνει νόμος του κράτους», προσθέτοντας ότι «καλά θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι λίγο προσεχτική στο πώς τοποθετείται. Και θα την παραπέμψω σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", το 2008. Εγώ, πάντως, δεν έχω οικόπεδο δίπλα στου Χριστοφοράκου». Στην παρατήρηση, δε, περί βαρέος πολιτικού υπονοούμενου, ο κ. Κουίκ σημείωσε ότι «παραπέμπω στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα". Ας διαψεύσουν το δημοσίευμα του 2008 και μετά ας έρθουν να το συζητήσουμε».

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα