Συναγερμός στην Ευρώπη μετά το Brexit. Έκτακτες συσκέψεις

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος που έφερε στο προσκήνιο την επιλογή εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Elysee, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συμμετέχει σε συνάντηση κρίσης για τις συνέπειες του Brexit που έχει καλέσει νωρίς το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών Μισέλ Σαπέν, Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες από τις 10:30 ώρα Ελλάδας έχει ξεκινήσει η συνάντηση των Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς μαζί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό του οποίου η χώρα προεδρεύει στην ΕΕ.

Τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων της G7

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν στις 14:30 ώρα Ελλάδος σήμερα οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της G7 για να συζητήσουν για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για τις διαβουλεύσεις αυτές.

Οι διεθνείς χρηματαγορές έκαναν βουτιά μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία λόγω των φόβων ότι θα πλήξει τις επενδύσεις στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θα απειλήσει τον ρόλο του Λονδίνου ως μια παγκόσμια οικονομική πρωτεύουσα και θα προκαλέσει αβεβαιότητα στην ΕΕ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρουτε τόνισε ότι η απόφαση των Βρετανών δείχνει "μη αναστρέψιμη" σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της ένωσης.

"Η δυσαρέσκεια που βλέπετε στη Βρετανία υπάρχει επίσης σε άλλες χώρες", δήλωσε. "Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ευημερία", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι "οι Βρετανοί θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν πότε θέλουν να αρχίσει η διαδικασία της αποχώρησης", επισημαίνοντας ότι "η διαδικασία μπορεί εξάλλου να μην αρχίσει πριν από τις γερμανικές εκλογές το ερχόμενο έτος", κατέληξε.

Οι Βρετανοί επέλεξαν την αστάθεια, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Να διατηρηθεί η σταθερότητα προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη αλλά και να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη, ζήτησε ο επικεφαλής του Eurgorgoup Γερού ν Ντάισελμπλουμ ενώ τόνισε πως η Ευρώπη δεν είναι σε πανικό και οι Βρετανοί επέλεξαν την αστάθεια.

«Οι Βρετανοί επέλεξαν την αστάθεια, εμείς στην ΕΕ πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή», τόνισε, συμπληρώνοντας πως το μάθημα του Brexit είναι πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο να κάνει τα πράγματα καλύτερα.

Ακόμη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η ατζέντα του Eurogroup δε θα αλλάξει και ενώ σημείωσε πως «θα εργαστούμε για να προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα», τονίζοντας πως υπάρχει κοινό συμφέρον να διασφαλιστεί ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί με «ελεγχόμενο τρόπο».

Τουσκ: Εκτακτη συνάντηση των «27»

«Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό το αρνητικό σενάριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

«Θα θέλαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο χθεσινό δημοψήφισμα. Έχω επίγνωση του πόσο σοβαρή, ακόμα και δραματική, είναι αυτή η στιγμή από πολιτικής σκοπιάς. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς όλες τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο ΝΤ. Τουσκ.

Συνεχίζοντας, ο ΝΤ. Τουσκ τόνισε ότι «είναι μία ιστορική στιγμή αυτή για την Ευρώπη, αλλά σίγουρα όχι ώρα για υστερικές αντιδράσεις» και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη γι αυτό το αρνητικό σενάριο. «Σήμερα, εκ μέρους των 27 ηγετών, μπορώ να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ενότητά μας ως 27. Για όλους μας η ΕΕ είναι το πλαίσιο για το κοινό μας μέλλον. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει κανένα νομικό κενό. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ, το δίκαιο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει προς και μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτό εννοώ τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις. Όλες οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι ξεκάθαρες και ορίζονται από τις συνθήκες. Προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες περαιτέρω διαδικασιών, έχω προτείνει στους 27 ηγέτες μία άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και θα τους προτείνω ακόμα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ευρύτερα το μέλλον της Ένωσής μας.  Τέλος, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα στην ιστορία της Ένωσής μας, αλλά πάντα θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Ντ. Τουσκ.

Έκτακτη σύσκεψη 6 ιδρυτικών χωρών της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν το Σάββατο στο Βερολίνο για να εξετάσουν τις συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ θα υποδεχθεί το Σάββατο 25 Ιουνίου τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και του Λουξερμβούργου, για συνομιλίες και ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

antenna, mega

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα