Ανικανοποίητη η Κομισιόν από την πρόοδο του προγράμματος μετεγκατάστασης

Ανικανοποίητη φαίνεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ότι αφορά τα προγράμματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, σύμφωνα με την τρίτη κατά σειρά έκθεση που εξέδωσε την Τετάρτη.

Γενικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι μετά τα μέσα Απριλίου πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες μετεγκαταστάσεις, αλλά αυξήθηκε η προετοιμασία για μελλοντικές μετεγκαταστάσεις.

Πρόοδος σημειώθηκε σε σχέση με τις μετεγκαταστάσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής τής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, πρέπει όμως να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή των μεταναστών σε παράτυπες διαδρομές.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη-μέλη να κάνουν τους κατάλληλους σχεδιασμούς, ώστε να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης στις αιτήσεις μετεγκατάστασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επίσης όλους τους εμπλεκόμενους να επιταχύνουν την μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Αβραμόπουλος: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του προγράμματος μετεγκατάστασης

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος,  σχετικά με τις καθυστερήσεις στα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων.

Όπως πρόσθεσε πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα  «η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία».

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός των επερχόμενων μετεγκαταστάσεων και κάλεσε τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν και να αναλάβουν δράση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε επίσης  να αυξηθούν οι μετεγκαταστάσεις, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. «Η πρόοδος που σημειώσαμε πρόσφατα στην αναχαίτιση των λαθροδιακινητών μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν ανοίξει παράλληλα μια ασφαλής νόμιμη δίοδος για τους αιτούντες άσυλο. Είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να υλοποιήσουμε πλήρως τον μηχανισμό 1:1 ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά  ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί τον περασμένο Μάρτιο για μετεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 ατόμων έως τα μέσα Μαΐου και ότι μόνο 355 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Μαΐου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.500.

Ο αριθμός επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς τα κράτη-μέλη οριστικοποιούν την αξιολόγηση των φακέλων που τους διαβιβάζονται από την Τουρκία, μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Από τις 4 Απριλίου 2016, 177 Σύριοι επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία. Η Σουηδία δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό (55), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (54), τις Κάτω Χώρες (52), τη Φινλανδία (11) και τη Λιθουανία (5). Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές 723 ακόμη αιτήσεις και οι αιτούντες αναμένουν τη μεταφορά τους σε 7 διαφορετικά κράτη μέλη.

Συνολικά, 19 κράτη-μέλη και 1 συνδεδεμένο κράτος έχουν δηλώσει ότι προβλέπουν πάνω από 12.000 θέσεις για επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία. Γύρω στις 2.000 επανεγκαταστάσεις σχεδιάζονται επί του παρόντος για το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2016, υπό την προϋπόθεση τής επιστροφής αντίστοιχου αριθμού Συρίων από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος 1:1.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα