Wikileaks: Bάζει φωτιά στην αξιολόγηση με συνομιλία Τόμσεν - Ντέλια

Απόρρητη συνομιλία Τόμσεν, Ντέλιας, Πέτροβα για Ελλάδα αποκάλυψαν τα Wikileaks,  βάζοντας φωτιά στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Η εν λόγω συνομιλία φέρεται να έγινε στις 19 Μαρτίου. Μιλούν για μέτρα 2,5% του ΑΕΠ, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πακέτο μικρών μέτρων, ενώ επιτίθενται στη Μέρκελ για το αν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Τα «εκρηκτικά» πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, δημοσίευσε νωρίτερα σύμφωνα με το Mega, ο ιστότοπος WikiLeaks.

Εάν τα πρακτικά της συνομιλίας είναι αληθινά, τίθεται τεράστιο θέμα για την «ανεξαρτησία», ως οφείλει να έχει, του κ. Τόμσεν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς διαφαίνεται ότι τηρεί έντονα εχθρική στάση εναντίον της χώρας μας.

Ταυτόχρονα ο Τόμσεν τα βάζει και με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. Αποκαλύπτεται, πάντως, ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Ο Τόμσεν ουσιαστικά ειρωνεύεται την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και μάλιστα σύμφωνα με τον διάλογο, που παρουσιάζει ο ιδρυτής των Wikileaks Ασανζ, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα (η κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να επιτρέψει σήμερα 2 Απριλίου) και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο, με βάση τον τηλεοπτικό σταθμό, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Ο Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Άγκελα Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.

Σημειώνεται πως η 19 Μαρτίου, είναι η ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό υποψιάζει ότι η υποκλοπή μπορεί να έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα.

Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις αποκαλύψεις

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της αποκάλυψης κρυφής συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ για την Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα όσα φέρνει στο φως το Wikileaks και όσα υποστήριζε ο Τόμσεν στη συγκεκριμένη συνομιλία προτάσσοντας ότι είναι απαραίτητη η απειλή οικονομικής καταστροφής για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στη συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ «εκβιάζεται» η Ανγκελα Μέρκελ με αποχώρηση του ΔΝΤ αν δεν τεθεί επισήμως η διαγραφή του χρέους

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένεται και η άφιξη στην Αθήνα για τη συνεχιση των διαπραγματεύσεων των επικεφαλής των Θεσμών.

To tweet του Γιάνη Βαρουφάκη


sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα