Προκλητική η στάση της Τουρκίας – Καμία διάθεση για συνομιλία με την Ελληνοκυπριακή πλευρά

Νταβούτογλου:  Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ

Κάποιες δυσκολίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας για την μεταναστευτική κρίση, δήλωσε πως παρατηρεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά εξέφρασε την ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εντός της ΕΕ…ως προς την εκπλήρωση αυτών των όρων (της τουρκικής πρότασης)», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

«Τις συζητήσαμε αυτές με την (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα και με τον (πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) Ντόναλντ Τουσκ όταν αυτός βρισκόταν στην Άγκυρα», τόνισε κατά την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για τους μετανάστες.

«Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό…Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους μετανάστες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ακιντζί: Η Τουρκία δεν θα κάνει συνομιλητή της την Ελληνοκυπριακή πλευρά

Η Τουρκία δεν θα κάνει συνομιλητή της την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι «ο δρόμος της λύσης (του Κυπριακού) δεν περνά από τις Βρυξέλλες, αλλά από την Λευκωσία.

Σε γραπτή δήλωση ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρει ότι «δεν θα πραγματοποιηθεί η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς να βγάλει από τη μέση την ″Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου″ (ΤΔΒΚ) και να κάνει συνομιλητή την Τουρκία».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης στην γραπτή του δήλωση πρόσθεσε ότι σε «μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Η λύση θα βρεθεί στην Κύπρο από τους Κύπριους». Λόγω της προσφυγικής κρίσης, συνέχισε, η Ε.Ε. έχει ανάγκη την βοήθεια της Τουρκίας και αυτό έχει δημιουργήσει την πιθανότητα νέων ανοιγμάτων όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των υπό συζήτηση κεφαλαίων και των (τουρκικών) λιμανιών.

Η ΤΔΒΚ, ανέφερε, από παλιά υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και την διεύρυνση των σχέσεων με την Ένωση σε αυτό το πλαίσιο. «Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι, εάν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, μπορεί να αποτελέσει και έναν περιορισμό σε αυτό. Η λύση του Κυπριακού θα εκτονώσει σε κάποιο βαθμό τις σχέσεις (με την Ε.Ε.), καθώς υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά στην υποψηφιότητα της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε λάθος, πρόσθεσε, να θεωρείται ότι θα εγκαταλειφθούν οι αρχές που για χρόνια φυλάσσονται από την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους, όσον αφορά το άνοιγμα κεφαλαίων. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι τουρκοκύπριοι θα αφεθούν εκτός της διαδικασίας λύσης, «βλέπουν όνειρο», είπε.

Διαβάστε ακόμα: Ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά: Οι 39 ανεξάρτητοι βουλευτές αναδεικνύονται σε δεύτερη δύναμη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα