Εγκρίθηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Πέρασε η τροπολογία που ορίζει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα οριστεί με νομοθετική ρύθμιση, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή. Ψήφισαν συνολικά 256 βουλευτές. «Ναι» είπαν 153, «όχι» 101 και «παρών» 2.

Θυελλώδης η συζήτηση

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης, ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η ΝΔ. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας απέρριψαν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί καταστρατήγησης του συντάγματος, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

«Δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας. Επί 20 χρόνια υπήρχε με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και την κυβερνήσεων ένα άνομο τηλεοπτικό τοπίο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ενώ απευθυνόμενος κυρίως στη ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδιναν παρατάσεις αδειών με άθλιες τροπολογίες κάθε 31/12. Δίνατε νεράκι και στέγη στο θερμοκήπιο της διαπλοκής και σήμερα, που γίνεται σοβαρή προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση με διαφανή δημόσιο τρόπο και οικονομικά σωστό, μπαίνει βέτο από την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλα τα κόμματα που αντιδρούν, να απαντήσουν και να μην κρύβονται, όπως είπε, στο πραγματικό ζήτημα που τίθεται και είναι αν μπορούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είναι βιώσιμοι.

«Υπήρχε η διάθεση να αναλάβει η Βουλή την ευθύνη για τον αριθμό των αδειών, για να αποσυμπιεστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από οικονομικά συμφέροντα και διάφορες πιέσεις που τους ασκούνται, για να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση και να καταλήξουμε για τη σύνθεση του ΕΣΡ», σημείωσε ο κ. Βούτσης ενώ έφερε ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο παρελθόν για τον βασικό μέτοχο. «Υπάρχει παρελθόν όνειδος. Μιας βαθύτατης υπονόμευσης που έγινε επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από λομπίστες συμφερόντων που συνωθούνταν στις Βρυξέλλες για να καταπέσει ο νόμος περί βασικού νόμου. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι ο υπουργός Επικρατείας προκαλεί «κλαυσίγελο» με την τροπολογία που κατέθεσε.

«Αυτό που κατατέθηκε είναι για γέλια και για κλάματα. Για γέλια, γιατί με τον νόμο που ψήφισε πριν τρεις μήνες η κυβέρνηση, "η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση δινόταν στον αρμόδιο Υπουργό μετά από αιτιολογημένη απόφαση του ΕΣΡ και μετά από δημόσια διαβούλευση..." Τι αλλάζει με την τροπολογία που φέρνει σήμερα ο κ. υπουργός; Ότι ο αριθμός των αδειών σε κάθε πάροχο ανά κατηγορία θα γίνεται βάσει νόμου. Δηλαδή ότι η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να νομοθετεί τον αριθμό των αδειών. Φέρτε μας λοιπόν τον αριθμό των αδειών. Γιατί δεν μας τον φέρατε σήμερα, για να νομοθετήσει η Βουλή;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι εχθρός της δημοκρατίας και επιτέθηκε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας ότι δεν είναι υπουργός της Νότιας Κορέας.

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

«Η κυβέρνηση περιγράφει με μελανά χρώματα το πρόβλημα, ωστόσο δεν δίνει λύση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, που υποστήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς.

Το ΚΚΕ, δια του εκπροσώπου του Νίκου Καραθανασόπουλου, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση κάνοντας λόγο για προσχηματική αντιπαράθεση και κοκορομαχίες, καθώς -όπως είπε- κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν στην ουσία ότι κουμάντο στην τηλεόραση κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα