Τσακαλώτος: Κλειδί ένας λογικός συμβιβασμός με τους Θεσμούς

Aπαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη και ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης χαρακτήρισε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, την επίδειξη λελογισμένων απαιτήσεων από πλευράς των θεσμών.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία, σημειώνοντας πάντως ότι η εικόνα δείχνει περισσότερο ευοίωνη σε σχέση με το παρελθόν.

Στο καλό σενάριο, η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου, εκτίμησε ο υπουργός οικονομικών.

Η χαλάρωση των capital controls, η περαιτέρω διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά αλλά και η αξιοποίηση για επενδυτικούς σκοπούς των αδιάθετων κεφαλαίων από το πακέτο των 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν τα βασικά σημεία για την επιστροφή σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Σήμα για να βρεθεί η χώρα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα αποτελέσει το άνοιγμα της συζήτησης για τη μείωση του χρέους, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Κρίσιμο πάντως κατά τον ίδιο είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά για να τροφοδοτηθεί η προσέλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ως παράδειγμα τέτοιων παρεμβάσεων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε την πριμοδότηση εταιριών ανάπτυξης λογισμικού που εξάγεται σε τρίτες χώρες.

Σημαντικός, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην προσέλκυση μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδύσεων, καθώς και η στροφή των τραπεζών στον παραδοσιακό ρόλο χρηματοδότησης της οικονομίας.

Για να ενισχυθεί η ρυθμιστική ικανότητα του κράτους ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αποκτήσει ο ενάρετος κύκλος, απαιτείται μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που αποτελεί, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, μια συνεχή διαδικασία και απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα εποχή.

Ο διορισμός μόνιμων Γενικών Γραμματέων σε όλα τα υπουργεία αποτελεί μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε ο διοικητικός μηχανισμός να αποκτήσει την απαραίτητη «θεσμική μνήμη».

Από την πλευρά του, ο κ. Χοακίν Αλμούνια, πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να τρέξει ταχύτερα τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που έχει κάνει η Ισπανία με αποτέλεσμα να εμφανίζει αυτή τη στιγμή χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους θεσμούς, υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις, ώστε με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα