Ανησυχία στο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις - Το plan b

Ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία μπροστά στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη και με τις κοινωνικές αντιδράσεις που φουντώνουν.

Όπως αναφέρει το Thetoc.gr, πρόθεση της κυβέρνηση είναι να στήσει ανάχωμα στην προσπάθεια της ΝΔ να γίνει κυβέρνηση με τη γνωστή από το παρελθόν συνταγή της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μόλις την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας, με πρόσχημα ένα «δικαιότερο» σύστημα ζήτησε τη συνδρομή του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Παράλληλα το Μαξίμου εντείνει τις επιθέσεις στη ΝΔ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή το ασφαλιστικό, με αιχμές και προσωπικά υπονοούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλαγή εκλογικού νόμου

Με την επίκληση του …αναλογικότερου εκλογικού νόμου και της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να ανακόψει την… φόρα της ΝΔ προς την εξουσία και ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 90 θα επιδιώξει να προωθήσει τον σχηματισμό συνεργατικών κυβερνήσεων με προοπτική να «εμποδίσει» την προεκλογική προσχώρηση στελεχών από το Κέντρο προς την ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για να δελεάσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων θα προτείνει το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών όπως της Β σε μικρότερες – τουλάχιστον τρεις - και την μείωση του μπόνους από 50 έδρες σε 30 ή 20. Παράλληλα για να δώσει την προοπτική εισόδου στην βουλή μικρότερων κομμάτων και να αποτρέψει την προεκλογική σύμπραξη με τη ΝΔ δυνάμεων του Κέντρου συζητείται η μείωση του ποσοστού του 3% για να εισέλθει ένα κόμμα στην βουλή στο 2,5% ή ακόμα και στο 2%.

Μία τέτοια ρύθμιση θα έδινε ελπίδες εισόδου στο κοινοβούλιο στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου και στην ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη ενώ παράλληλα αυξάνει την προοπτική επανεκλογής των ΑΝΕΛ και του Β. Λεβέντη.

Παράλληλα η πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου με αυτά τα χαρακτηριστικά θα ενέτεινε την σύγκρουση με την ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη που θα ζητήσει εκλογικό νόμο που θα δίνει την δυνατότητα να εκλεγεί ισχυρή κυβέρνηση και θα δημιουργούσε ρωγμές στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα κόμματα και τις προσωπικότητες του Κέντρου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή του Μητσοτάκη

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε για το Πρώτο Θέμα, μετά από αυτή της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά. Στη νέα δημοσκόπηση της Alco η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό  21,3% στην πρόθεση ψήφου, παίρνοντας κεφάλι 3,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 18%.

Μετά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο έρχεται το ΚΚΕ και τέταρτη η ΧΑ. Οριακά εντός βουλής εμφανίζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κι εκτός οι Ένωση Κέντρου, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι.

Πιο συγκεκριμένα το ΚΚΕ περνά τρίτο με 5,4%, αφήνοντας τέταρτη τη Χρυσή Αυγή με 5,2%. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 3,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,6%, οι ΑΝΕΛ με 1,9% το Ποτάμι με 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο πολίτες αξιολογεί ως θετική εξέλιξη την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ηγεσία της ΝΔ.

Νωρίτερα, τα Παραπολιτικά είχαν δημοσιεύσει δημοσκόπηση της Metron Analysis στην οποία η ΝΔ δείχνει επίσης να προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα 3,7 μονάδων. Σε αυτή τη δημοσκόπηση η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 23,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,9%, η Χρυσή Αυγή 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,1% και το ΚΚΕ 4,6%. Εκτός Βουλής εμφανίζεται το ποτάμι με ποσοστό 2,2%, οι ΑΝΕΛ με 2,1%, η Ένωση Κεντρώων με 2,7% και η Λαϊκή Ενότητα με 2,3%.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα